Nedelja, 10.05.2015.

13:39

Protest protiv obavezne vakcinacije

Više desetina građana protestovalo je na Trgu Nikole protiv obavezne vakcinacije, koja je uvedena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

U isto vreme, tačno u podne, održali su se protestni skupovi u Novom Sadu, Nišu i Jagodini, i u još tri države - Bugarskoj, Hrvatskoj i Makedoniji.

Okupljeni građani u Beogradu, uglavnom roditelji sa malom decom, nosili su zastavice sa natpisima "Deca nisu vlasništvo države" i "Deca nisu procenat", kao i transparente "Za slobodu izbora" i "Stop represiji, stop ucenama".

"Došli smo ovde da podržimo slobodu izbora, ako živimo u demokratskoj zemlji, zašto nam se ukida prava da donosimo odluke o zdravlju svoje dece. Pravo na zdravstvenu zaštitu ne znači prisilu", rekla je jedna od prisutnih majki agenciji Beta.

Protest je organizovalo udruženje građana "Građanska incijativa za neobaveznu vakcinaciju" koju čine i roditelji čija u deca imala ozbiljne zdravstvene probleme posle vakcinacije. Predstavnica udruženja Dragana Baša najavila da će predstavnici udruženja ostaviti sutra na pisarnici Skupštine Srbije dokumentaciju koja potvrđuje vezu između vakcine i bolesti ili poremećaja. "Dokumentacija je namenjena Odobru za zdravlje i porodicu, sakupljana je četiri godine i ima oko 5.000 stranica kliničkih i naučnih studija koje su rađene u svetu, a koje izvode zaključke o riziku i opasnostima od vakcinacije, kao i literaturu i iskustva roditelja dece koje su doživele neželjene reakcije", kazala je Baša za agenciju Beta.

Prema njenim rečima, sami proizvođači vakcina navodi neželjene reakcije u tehničkom uputstvu, od najčešćih do retkih, među kojima su dijabetes, multipleskleroza, pa i smrt. Naglasila je da se obavezna vakcinacija nije u skladu sa međunarodnom Poveljom o ljudskim pravima, Zakonom o zaštiti prava pacijenata, kao ni Ustavom Srbije koji naglašava da "niko ne može da bude izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju i kažnjavanju, niti medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodnog datog pristanka".

"Mi se zalažemo za pravnu regulativu koja ne prisiljava i ne kažnjava roditelje, već da oni sami odlučuju hoće li vakcinisati dete, naravno pre toga neophodna je kompletna informacije koje su prednosti vakcinacije i koje su negativne strane, što je ovde od naših lekara ne možemo da dobijemo", ukazala je Dragana Baša.

Skupština Srbije usvojila je 17. aprila ove godine izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje da se dete može vakcinisati bez pristanka roditelja. Propisano je da imunizaciju obavlja doktor medicine, a roditelji koji odbiju vakcinaciju plaćaju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: