EU osudila izjave Edija Rame

EU je reagovala na izjave Edija Rame, navodeći da su neprihvatljive provokacije pošto zemlje Zapadnog Balkana napreduju svaka svojim tempom u EU integraciji.

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2015.

07:00

Default images

To je prenela Maja Kocijančič, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije Federike Mogerini i Johanesa Hana, uz navode da napredak ka EU uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose.

Ona je time dala zvaničnu ocenu EU današnjeg "upozorenja Evropskoj uniji" albanskog premijera Rame da će Albanija i Kosovo "biti prinuđeni da se ujedine" ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

"Pošto smo proverili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni. Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredeljenje za taj cilj i rešenost da ispune nužna merila, uz puno poštovanje načela i standarda EU", navodi se u saopštenju.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenela Maja Kocijančič, "ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak".

"Pomenuta opredeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive", predočeno je u reagovanju EU na izjavu Rame.

Rama je u izjavi sa šefom diplomatije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, takođe rekao da se "dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

Tači je rekao da Ramine reči nisu pretnja Evropskoj uniji, već da je reč o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU, a izneo je i tvrdnju da je Kosovo već ispunilo sve obaveze za ukidanje EU viza.

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio da se "Kosovo i Albanija, kako je Rama govorio, na klasičan način nikada neće ujediniti", naglasivši da albanski vođi "treba da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je predočio da izjave albanskog premijera Rame predstavljaju napad na mir i naglasio da to predstavlja pretnju koja spada u nadležnosti EU i UN i da zbog toga Srbija očekuje da se ključne međunarodne organizacije oglase i iznesu sud o takvim izjavama koje predstavljaju huškanje na nove podele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: