Vučić i Šojgu o saradnji

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom o nastavku bilateralne saradnje dve zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2013.

00:40

Default images

Oni su govorili i o potrebi poboljšanja ekonomske saradnje i investicijama u razvoj privrede u Srbiji.

Tema razgovora bila je i situacija na Kosovu i Metohiji, kao i rezultati nedavno održanih izbora, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Šojgu je istakao da će Rusija podržavati politiku Vlade Srbije i teritorijalni integritet Republike Srbije.

Vučić je tokom razgovora naglasio da Srbija poštuje svoj Ustav i skupštinsku Deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

Dogovoreno je i jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, vojno-tehničkoj saradnji i modernizaciji srpske vojske.

Šojgu je Vučića obavestio o procesu modernizacije ruske armije i planu da do 2020. godine Ruska Federacija uvede 70 posto naoružanja najmodernije tehnologije.

Tema razgovora bila je i tešnja saradnja dve zemlje u obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, dodaje se u saopštenju.

Poslednji put Vučić i Šojgu sastali su se u maju ove godine, kad je prvi potpredsednik Vlade bio i ministar odbrane i tada su razgovarali o pripremi sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

Razgovaralo se o unapređenju vojno-borbenih sistema, o vojno-tehničkoj, vojno-obrazovnoj i vojno-medicinskoj saradnji i unapređenju delovanja Regionalnog centra u Nišu, saopšteno je 23. maja iz Vučićevog kabineta.

Vučić i Šojgu su razgovarali i zajedničkom ulaganju u namensku industriju i nastupu na trećim tržištima a do njihovog susreta je došlo na marginama Međunarodne konferencije o evropskoj bezbednosti.

Ruski ministar je sinoć počeo posetu Beogradu razgovorima sa premijerom Ivicom Dačićem a za danas su predviđeni i njegovi odvojeni sastanci sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministrom odbrane Nebojšom Rodićem.

Dačić i Šojgu ocenili su na sinoćnjem sastanku da su tradicionalno dobri politički odnosi Srbije i Rusije unapređeni i da su sada najbolji u proteklih nekoliko decenija, a dogovoreno je i da Srbija i Rusija naredne godine zajednički obeleže 70 godina oslobođenja Beograda. Ministarstva odbrane Srbije i Rusije, kako je rečeno, treba da unaprede saradnju u oblasti vojnih industrija, obuke i specijalizacije kadrova i modernizaciji opreme, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predsednik Nikolić će danas ruskom zvaničniku uručiti Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

"Odlikovanje gospodina Šojgua, predstavlja znak zahvalnosti i priznanja Srbije za njegovu višegodišnju posvećenost razvoju saradnje naših dveju zemalja, kao i za sve što je učinio za dobrobit naših građana", saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Ministarstvo odbrane Srbije ranije je najavilo i da će Šojgu i Rodić potpisati danas Sporazum o saradnji Srbije i Rusije u oblasti odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: