"EU se ne meša u spor oko ćirilice"

Evropska unija nema nameru da se meša u spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, rečeno je u Briselu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

13:59

Default images

Međutim, portparol Evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot je napomenuo da se situacija u tom gradu može uporediti sa jezičkim sporovima u Belgiji.

Upitan da prokomentariše stanje u Vukovaru, gde demonstranti ne dozvoljavaju postavljanje dvojezičnih tabli koje su propisane zakonom, Abot je podsetio da je poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina ugrađeno u temeljne dokumente EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice.

Abot je uporedio situaciju u Vukovaru sa jezičkim sporom Flamanaca i Valonaca koji već dugo opterećuje Belgiju.

On je rekao da je, kad se doselio u Belgiju, bio zbunjen što se nazivi nekih gradova na flamanskom i francuskom razlikuju, a na putokazima u zavisnosti od regije najčešće stoji samo jedna verzija.

"Pitao sam se kuda su nestali putokazi za Lil", ispričao je Abot, osvrćući se na francuski grad koji se u Flandriji zove Rajsel.

"Ne bi valjalo da se EU upliće u sporove oko saobraćajnih znakova u Belgiji, pa se nećemo mešati ni u slične sporove u Hrvatskoj", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: