Posljednji Thompsonov koncert u nezavisnoj i suverenoj Hrvatskoj

I tako smo preko noći postali uljuđena, europska država.

Izvor: Boris Dežuloviæ

Ponedeljak, 01.07.2013.

12:43

Default images

Mislim, doslovno preko noći, dok pošteni svijet spava. Podnapili se predvečer Hrvati domaćom brljom, zagrnuli trobojkom i otišli na Poljud, na posljednji Thompsonov koncert u nezavisnoj i suverenoj Hrvatskoj, a ujutro se probudili na klupi na zagrebačkom Zrinjevcu, pokriveni plavom zastavom ujedinjene Europe: u ruci im prazna boca Tomčevog šampanjca, berba 2009., a pod otežalom glavom, tko zna kako se tu našao – kofer za violinu.

Koliko jučer, eto, treštao je poljudskim stadionom teški gitarski deseterac Marka Perkovića, oznojeni su hrvatski muževi goli do pasa, zagrljeni i podliveni etilnim alkoholom, suznih očiju pjevali o didinom gumnu, zmijama, vukovima i gorskim vilama, a onda požurili autocestom u Zagreb i već u ponoć, ispijajući vrhunski Tomčev Brut na Trgu bana Jelačića, zatvorenih očiju tronuti pjevušili Beethovenovu Devetu i Schillerove stihove „Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium...“.

Samo dvojica stoje sa strane, pa nezadovoljno vrte glavama i šampanjskim čašama.

- Štajaznam – javio se najzad onaj malo podeblji, u tijesnoj crnoj majici s Thompsonovim mačem i gotičkim slovima „Ora et labora“. – Meni je ovo malo bezveze.

- Jel tako? – složio se odmah drugi, još gol do pasa, pa podigao s čela ustašku kapu i nekako iz trećeg pokušaja prinio čašu nosu. – Previše mu se na nepcu osjeti žuti plavec. Nije ovo stalo tri godine na talogu, nema šanse.

- Ma ne mislim na šampanjac, nego na Beethovena. Iako ne znan šta je gore – pokazao je debeli glavom prema pozornici. – Dobro, prvi stavak mu je fenomenalan, to svaka čast, i druga dva još mogu stat, ali ovaj četvrti je katastrofa. Vulgarni kič.

- Oda radosti?! Teška komercijala. Otkad ja to pizdim – odmahnuo je rukom drugi. – Očiju mi, ovo je gore od Čajkovskog.

- Da Čajkovski! Znaš šta je Pjotr Iljič za ovo? Monteverdi.

- Pa još zbor! Krvitiisusovu, vokali u simfoniji?! – snebivao se ovaj. – Vokal u simfoniji, to je brate ka žuti plavec u Dom Perignonu.

- Aha. Jadni Schiller, ugura ga je u ovih šest osmina ka Bellini Waltera Scotta u operu. Jebemimater, meni ovo pari Tomislav Bralić i klapa Intrade.

- Znaš šta ću ti ja reć? Beethoven je ubija simfoniju. On je za simfoniju isto šta i Puccini za operu.

- Dobro govoriš. Haydn se u grobu okriće šta mu je gluvi Švabo napravija od simfonije.

- Sva je srića da stari nije doživija Beethovenovu Devetu.

- Ne bi je ovi ni napisa da je Joseph bija živ, ne boj se. Vokali u simfoniji! Ujmisusovo sveto!

- A nisu se pravo za reć ni ovi proslavili. Slušaj bariton, molin te Bogon! – nije se više mogao suzdržati polugoli pod ustaškom kapom. - Alo, Braliću!!!

- Haha, ta ti je dobra – zadovoljno se debeli u tijesnoj crnoj majici nasmijao šali svoga kolege. - Uaaa! Buuuuu!!!
- Psssssssst!!! – prijekorno se konačno okrenuo nekakav tetovirani godzila sa zastavom Prve gardijske u ruci. – Eno vam u Rijeci Carmina Burana... Blitvari.

Tako izgleda civilizirana Hrvatska u europsku zoru 1. srpnja 2013. godine. Ako je proteklih dvadesetak godina bila Narodni radio, od ponoći s nedjelje na ponedjeljak Lijepa je naša bogami Treći program Hrvatskog radija. Odzvanjaju Hrvatskom Beethovenovi stavci i Mozartove kanconete i kavatine, nazdravlja se pjenušcem u elegantnim visokim čašama, sve se na blještavim ulicama klanja i klima glavama, podižu se šeširi i ljube ruke milostivama, na seoskim gumnima čita se poezija i sluša jazz, u špelunkama na željezničkim kolodvorima lokalni pijanci komentiraju sinoćnje baletne premijere, a pučke kuhinje beskućnicima i sirotinji dijele kanape sendviče od guščje jetrice s artičokima.
Preko noći, rekoh, kad pošteni svijet spava, Hrvatska postala bečki Opernball u Krležinoj Esplanadi. Kao da nikad nije bilo ni Andrijice Šimića, ni Marka Perkovića, ni zmija, ni vukova, ni gorskih vila.

A Marko siromah ostao sam na Poljudu, pogasili se reflektori, razišli se i redari i tehničari, razišao se i Slavko Lozina, nikog živog nema na opustjelom stadionu: samo Marko Perković stoji na bini i poput plačljive Seke Sabljić u „Maratoncima“ uvrijeđeno psuje novo doba i pomodne europske novotarije.

- Jebo vas Beethoven!

Slobodna Dalmacija, 1. jul 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: