Ponedeljak, 22.10.2012.

21:33

Duma kritikuje izborni zakon SAD

Državna duma Rusije preporučila je Centralnom izbornom komitetu SAD da proveri da li američko izborno zakonodavstvo odgovara međunarodnim normama.

Izvor: Tanjug

Default images

Nacrt preporuka koje su rezultat diskusija deputata sadrži, između ostalog, konstataciju da treba posvetiti veću pažnju postojanju institutucije međunarodnih posmatrača na izborima, obezbeđenju prava pojedinih kategorija birača, kao i organizovanju njihovog registrovanja.

U dokumentu sa zvučnim nazivom "O problemima poštovanja ljudskih prava u SAD" preporučuje se Sjedinjenim Državama da uvedu moratorijum na smrtnu kaznu, a sve slučajeve zatvorenika Gvantanama da predaju civilnim sudovima, pri čemu sam zatvor, kako se ističe, treba zatvoriti.

Deputati su pozvali SAD da pooštre kazne za ispoljavanje rasizma, rasne i reglizione diskriminacije i ksenofobije.

"Pretendovanje SAD na ulogu apsolutnog lidera u sferi ljudskih prava je neodrživo i nije potvrđeno praktičnim realnostima", rekao je zakonodavcima izaslanik Ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava Konstantin Dolgov.

Na saslušanju u Dumi pročitana je i prezentacija Ministarstva spoljnih poslova, u kojoj je, između ostalog, navedeno da ruske vlasti "moraju da se brane od politike koju sprovode SAD koristeći koncept prava kao instrument pritiska i kao osnovu za mešanje u unutrašnjih poslove suverenih vlada".

Na parlamentarnom pretresu zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov dao je definiciju "političkih zatvorenika" primenjeno na američke prilike, a to su, po njemu, ljudi koji bez konkretnih optužbi sede u američkim zatvorima, uključujući i vojne.

Ranije je MSP Rusije kritikovao sistem izbora u SAD i situaciju sa poštovanjem ljudskih prava u toj zemlji, a u prvom izveštaju, objavljenom u decembru, ukazivano je na manjkavosti američkog zakonodavstva.

Izveštaj ruskog ministarstva bio je odgovor na godišnje izveštaje američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu, u kojima se redovno kritikuje Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: