"Mešoviti timovi na prelazima"

Na administrativnim prelazima na severu Kosova naći će se mešoviti timovi, potvrdio je šef misije Euleksa Gzavije de Marnjak.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

22:20

Default images

Dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu 2. septembra, u vezi sa carinskim pečatom, predstavlja važan korak napred obezbeđivanju slobodne trgovine u skladu sa evropskim vrednostima, navodi se u zajedničkom saopštenju Euleksa i specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

"Konsultovani smo od strane kosovskih vlasti o procesu implementacije sporazuma. Rezultirajući plan ima za cilj pospešivanje vladavine prava na prelazima na severu Kosova. Taj plan stupa na snagu 16. septembra", dodaje se u saopštenju.

EU očekuje da će embargo u vezi sa trgovinom između Srbije i Kosova sada moći biti ukinut.

"Veoma je pozitivno da su kosovske vlasti konsultovale nas o ovome. Nadam se da će to omogućiti implementaciju sporazuma postignutog u dijalogu. Plan bi trebalo da pomogne sprečavanju šverca i pospeši bezbednost u carinskoj zoni na Kosovu", rekao je specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini.

"Ovo je sve u cilju pospešivanja vladavine prava na severu, što je u interesu svih građana privrženih zakonu, i to je ono za šta se zalaže Euleks. Biće mešovitih timova na prelazima. Operativni rad biće preuzet od Euleksa, u skladu sa njegovim mandatom", istakao je De Marnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: