Mesić: Tadić da dođe u Vukovar

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da bi bilo dobro kada bi predsednik Srbije Boris Tadić došao u Vukovar, u znak sećanja na zločine počinjene u tom gradu.

Izvor: B92

Nedelja, 22.11.2009.

15:43

Default images

"Bilo bi dobro da je došao, ja bih to pozdravio, ali bi to pozdravili i svi građani Hrvatske. To bi bio jednostavno dokaz da se zločin u Vukovaru nije smeo dogoditi i da otvaramo novu knjigu naših odnosa", kazao je Mesić za emisiju "Tu, sasvim blizu" Radio-televizije Vojvodine.

Dani sećanja u Vukovaru obeležavaju se svake godine od 17. do 21. novembra, kao uspomena na razaranje tog grada i zločine koji su počinjeni od strane bivše JNA i pripadnika raznih paravojnih formacija.

Mesić je još rekao i da mu nije jasno zašto se ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče na mestu gde su nekada bili logori za Hrvate u Stajićevu i Begejcima pored Zrenjanina.

"Začuđuje me da ti ljudi ne mogu doći na mesto gde su bili na robiji i gde su poginuli njihovi prijatelji", kazao je predsednik Hrvatske.

Mesić se nada da će se celi region jugoistočne Evrope, uz konstruktivnu politiku i opredeljenost za Evropu, boriti za evropske standarde i isključiti rat kao političko sredstvo.

"Ali pre svega treba isključiti imperijalne interese iz nekih glava, onih koji i dalje misle da se granice mogu menjati. Arhitektura naših prostora je završena", poručio je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: