DSS: Sporazum za Beograd potvrđen

Na sastanku održanom u prostorijama DSS-a još jednom je potvrđen potpisani koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu između koalicija SPS-PUPS, DSS-NS i SRS-a

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.06.2008.

11:41

Default images

Predstavnici Koalicije za Beograd, koju čine Srpska radikalna stranka, koalicija SPS-PUPS i koalicija DSS-NS, razmatrali su aktivnosti povodom konstitutivne sednice zakazane za 14. jul, saopšteno je iz Demokratske stranke Srbije.

Na sastanku je, uz prisustvo pravnih eksperata koalicije razmatran tok konstitutivne sednice i procedura izbora novih organa Grada Beograda.

Sastanku koalicije su prisustvovali Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke, Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije, Dubravka Filipovski iz Nove Srbije i Andreja Mladenović iz Demokratske stranke Srbije.

Međutim, kako B92 nezvanično saznaje, Demokratska stranka počela je pregovore o foermiranju većine u Beogradu sa socijalistima.

Prema tim saznanjima, SPS bi trebalo da dobije mesto predsednika Skupštine grada, a PUPS zamenika gradonačelnika, a manjinsku vlast trebalo bi da podrži LDP.

"Nisu ugroženi dogovori na lokalu"

Odlukom SPS-a da formira vladu sa ZES-om nisu ugroženi dogovori o koalicijama na lokalnom nivou sa narodnjacima i SRS-om, rekao je član GO SPS-a Zoran Anđelković.

Lokalnim odborima SPS-a povereno je da sami odrede sa kim će u svojim sredinama deliti vlast, tako da, kako je rekao Anđelković, formiranje vlade sa demokratama ne ugrožava raniji dogovor o podeli vlasti u Beogradu.

S druge strane, Dragan Đilas je izjavio da će u glavnom gradu vlast činiti ista većina kao i na republičkom nivou.
Zoran Anðelkoviæ i Ivica Daèiæ (Beta, arhiv)
"Jasan stav Glavnog odbora je da lokalni organi partije mogu da prave koalicije kako misle da je dobro za njihove sredine. Ovim se ne dovodi u pitanje koalicija ni na jednom nivou koju SPS napravi sa DS-om ili DSS-om, SRS-om, to je juče jasno potvrđeno", kazao je Anđelković u Kažiprstu B92.

Ukoliko bi propao dogovor SPS-a sa radikalima i narodnjacima u Beogradu, Anđelković je ocenio da je moguće da u Beogradu vlast formiraju Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

U svakom slučaju, socijalisti su, prema njegovim rečima, danas u Srbiji povezujući faktor, jer će na republičkom nivou biti u vlasti sa demokratama, a u pojedinim lokalnim sredinama sa radikalima i DSS-om.

Đilas: U Beogradu kao na republičkom nivou

Kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izjavio je da je siguran da će glavni grad uskoro dobiti stabilnu gradsku vlast, koju će činiti ista većina kao i na republičkom nivou.

Za Srbiju je u ovom trenutku najvažnije da dobije proevropsku vladu i da se dogovor napravi na svim nivoima vlasti, koji uključuje Beograd i Vojvodinu, izjavio je Đilas Televiziji "Pink".
Dragan Ðilas (FoNet, arhiva)
On je uveren da će se, nekoliko dana pošto bude formirana republička vlada, postići i dogovor o formiranju gradskih vlasti u Beogradu i pokrajinskih vlasti u Vojvodini.

Komentarišući izjavu portparola Demokratske stranke Srbije Andreje Mladenovića, Đilas je rekao da su se njegove procene pokazale kao netačne i da onaj ko ima tako malu viziju budućnosti Srbije i stalno misli u prošlosti, kao što misli gospodin Koštunica, ne može biti taj koji vodi zemlju napred.

"Zemlju napred može da vodi samo onaj koji ima dobru viziju i koji predviđa šta u budućnosti može da se desi", rekao je Đilas.

On je dodao da je veoma važno za budućnost Srbije što se Glavni odbor LDP-a izjasnio da će podržati republičku i gradsku vladu koju bi formirala Demokratska stranka i da je u ovom trenutku Srbiji neophodna ta manjinska podrška.

U svakom slučaju, LDP će biti opozicija koja će kritikovati sve što nije dobro, ali je značajno da ne postoje nikakvi problemi oko pitanja koja se tiču evropskog puta za Beograd i za Srbiju, rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: