Ponedeljak, 31.03.2008.

17:17

Uhapšeni čelnici "Agroživa"

Uhapšena dvojica direktora firme "Agroživ" i trojica direktora društvenih preduzeća iz Žitišta.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni su privedeni zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, pranja novca i zloupotrebe ovlašćenja u privredi, čime su oštetili državu za oko 18 miliona evra, saopštio je MUP Srbije.

Uhapšeni su vlasnik i predsednik kompanije "Agroživ" Miroslav Živanov (57) iz Pančeva, generalni direktor te kompanije Zoran Prebiračević (54), iz Vladimirovaca, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i izvršili krivična dela pranje novca i nezakonite radnje u procesu privatizacije više od 30 preduzeća sa područja Srbije, navodi se dalje u saopštenju.

Živanov i Prebiračević su, bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, zaključivali sa direktorima društvenih preduzeća ugovore koji su bili štetni po ta preduzeća, navedeno je u saopštenju.

Pored njih dvojice, uhapšeni su direktor preduzeća "Holding juko" iz Žitišta Milan Antić (55) iz Jagodine, direktor preduzeća "Juko trgovina" iz Žitišta Šandor Juhas (60) iz Novog Itebeja i bivši direktor preduzeća "Juko klanica" iz Žitišta Đura Budimir (55) iz Banatskog Karađorđeva.

Oni su osumnjičeni da su, kao direktori društvenih preduzeća, izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi i omogućili protivpravnu imovinsku korist kompaniji "Agroživ" u iznosu od preko 4,5 milijarde dinara, navodi dalje MUP Srbije.

Saopšteno je i da su kupovinom udela u preduzeću “Agroživ” stvarene obaveze plaćanja koje društvena preduzeća nisu mogla da izvrše, pa je "Agroživ" u izvršnom postupku prisvojio celokupnu imovinu tih preduzeća po osnovu nepostojećeg duga.

Na osnovu nezakonitih privatizacija, kompanija "Agroživ" u godišnjim finansijskim izveštajima za 2004, 2005, 2006. i 2007. godinu iskazala je ukupnu dobit u iznosu od 4,5 milijarde dinara (54.216.867 evra).

Time je stvoren osnov za isplatu dividendi u iznosu od 1,5 milijardi dinara, koje je generalni direktor Zoran Prebiračević nezakonito isplatio većinskom vlasniku i predsedniku kompanije Živanovu, čime su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca.

Kriminalistička policija nastavlja rad na rasvetljavanju privatizacije i drugih preduzeća, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: