Vlada RS pripremila odluku o prekidu odnosa sa Amerikancima i Britancima

Vlada Republike Srpske spremila je odluku o tome da predstavnici RS prekidaju odnose sa predstavnicima ambasada SAD i Britanije.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2023.

18:02

Vlada RS pripremila odluku o prekidu odnosa sa Amerikancima i Britancima
Ilustracija: Depositphotos/dk_photos

Ovo je danas rekao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, obrazlažići da je odluka zbog toga što ove zemlje podržavaju nelegitimno izabrane inostrane predstavnike u BiH.

Dodik je podsetio da su ove zemlje u sastavu NATO snaga bacale osiromašeni uranijum na RS i Srbiju, prenela je Srna.

"To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da bacaju osiromašeni uranijum, ne ubijajući samo aktere tih sukoba, nego i decu koja tek treba da se rode. Mi to gledamo na Univerzitetskom kliničkom centru, decu koja dolaze sa bombardovanih područja koja imaju neizlečive bolesti", rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru.

On je podsetio da nikada niko nije odgovarao za nedela i bombardovanje Srpske i Srbije osiromašenim uranijumom.

"Zato što su Amerikanci naterali zemlje i Haški sud da ne procesuira zlotvore koji su to činili, ali moramo da se borimo da se zna istina. Oni su bacili enormnu količinu osiromašenog uranijuma na prostor Republike Srpske i Srbije", istakao je Dodik.

Govoreći o Međunarodnom sudu u Hagu i odluci o raspisivanju poternice za predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Dodik je naveo da je ta odluka pozdravljena u SAD, iako Amerikanci nisu potpisnici Rimskog statuta, te nemaju obavezu izručenja svojih državljana.

"Oni sebe izuzimaju iz bilo kakve odgovornosti. Oni su sprečavali da se podižu tužbe i da bilo ko odgovara, a bacivši osiromašeni uranijum kontaminirali ste ovaj prostor za narednih 100 godina", poručio je Dodik.

Govoreći o predstavnicima SAD i Velike Britanije u BiH, Dodik je naveo da oni ne prestaju sa pokušajima uređivanja društva u BiH nametanja rešenja, te istakao da su Amerikanci i Britanci negativno i neprijateljski nastrojeni prema Srbima.

"Ono što oni pričaju da su za Republiku Srpsku je laž. Jesu na rečima, a sve čine da ona nestane. Republika Srpska nema obavezu prema njima. To nije jednostavno i lako. Oni podržavaju (Kristijana) Šmita koji nije imenovan u skladu sa pravilima i nije ga potvrdio Savet bezbednosti, a tvrde da je legalan", istakao je Dodik.

On je podsetio i na način delovanja stranaca, kao što je uradio i šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je saopštenje predstavio kao zvaničan i konačan dokument nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

"Šta to znači? Da se ja pojavim bilo gde i oni daju saopštenje da Republika Srpska više ne postoji i to moramo da prihvatimo. Te stvari se moraju raščistiti", napomenuo je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: