Četvrtak, 09.09.2021.

09:42

Stigao poslednji avion: Australija primila više od 3.500 evakuisanih iz Avganistana

Australija je primila više od 3.500 evakuisanih ljudi iz Avganistana, uglavnom žena i dece.

Izvor: Blic

Stigao poslednji avion: Australija primila više od 3.500 evakuisanih iz Avganistana
Foto: Tanjug/AP Photo/Wali Sabawoon

Međunarodna evakuacija počela je 14. avgusta, kada su talibani stigli nadomak Kabula.

Australija je evakuisala 4.100 građana i Avganistanaca sa vizama, ali su neki sa dvojnim državljanstvima odabrali da odu u druge zemlje.

Mnogi evakuisani su prebačeni u Ujedinjene Arapske Emirate da bi sačekali relokaciju u Australiju, a Morison je rekao da je poslednji avion stigao sinoć iz jednog od "najočajnijih i najopasnijih delova sveta".

"Od tih 3.500, oko 2.500 su žene i deca", rekao je Morison u Kanberi.

Australija je bila deo međunarodnih snaga pod vođstvom NATO-a koje su obučavale avganistansku vojsku i borile se protiv talibana 20 godina, nakon svrgavanja tog pokreta sa vlasti 2001. godine. Više od 39.000 australijskih vojnika služilo je u Avganistanu, a 41 je poginuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: