"Zabranite ekstremističke grupe"

Skupština Vojvodine od Vlade Srbije traži zabranu neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.12.2005.

09:11

Default images

Skupština Vojvodine usvojila je zaključak kojim se od Vlade traži zabrana svih neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa i organizacije u Srbiji. Posle žučne trosatne rasprave glasovima poslanika vladajuće koalicije usvojen je zaključak u kom se u te organizacije ubrajaju Nacionalni stroj, Krv i čast, skinhedi, Rasonalisti i Obraz.

Parlament Vojvodine tražiće i da protiv članova tih registrovanih i neregistrovanih grupacija budu primenjene najstrože zakonske sankcije. Od Vlade se traže i onemogućavanje aktivnosti Omladinskog pokreta 64 županije koje povređuju integritet Srbije i vređaju nacionalna osećanja građana i zabrana skupova pripadnika svih vojnih formacija iz Drugog svetskog rata koji su sarađivali ili bili deo fašističkih okupacionih snaga, a koji predstavljaju uznemiravanje javnosti, podstiču nacionalne tenzije i nisu u skladu sa stremljenjima Srbije ka evrointegracijama.

Zaključak će biti upućen Vladi Srbije jer vojvođanska vlast nema nadležnosti u pogledu bezbednosti na teritoriji Pokrajine.

Čanak: SRS je profašistička stranka

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak oštro je kritikovao Srpsku radikalnu stranku, tokom rasprave u Skupštini Vojvodine o zabrani neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupacija. On je rekao da se SRS prva pokazala kao ekstremistička organizacija otvorene profašističke provenijencije i optužio lidera SRS-a Vojislava Šešelja da je predvodio grupu koja je u avgustu 1990. u Beogradu upala na tribinu o opasnosti od nacionalizma i fašizacije društva i povredio jednog učesnika.

"Kasnije policija nije adekvatno reagovala na taj događaj, a sada se neko čudi što su 9. novembra 2005. neonacisti i fašisti upali na Filozofski fakultet. Šta se moglo očekivati kada je to negovano pod izgovorom ne znam kakvog patriotizma, da svaki neistomišljenik uz galamu i paušalne osude i ocene može biti pozivan na sud naroda. Ne mislim da o takvim stvarima treba da sudi sud naroda, već treba da sudi sud jer se sud naroda zove poziv na linč, a atmosfera linča je karakterisala periode kada je SRS bio dominantan", kaže Čanak.

"Da li ste ikada čuli da su zloglasne Nataša Kadić, Sonja Biserko i Biljana Kovačević Vučo s naoružanim ljudima upale na neku tribinu radikala i uz pokliče demokratski i građanski razbile skup. Šešelj i njegovi sledbenici morali su biti pohapšeni još 1990", kaže Čanak.

Poslanik Srpske radikalne stranke Lazar Marjanski rekao je za govornicom Skupštine da je Čanak đubre, da vređa i laže, da su mu otac i majka bili najgori komunisti, a da je njegov otac posle rata ubijao Banaćane.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš najavio je zahtev Administrativnom odboru Parlamenta za kažnjavanje Marjanskog.

Čanak je u replici rekao da mu je otac posle Drugog svetskog rata imao 13 godina, a majka 12 i da sasvim sigurno nisu mogli da učestvuju u ubijanju Banaćana. "Koliko je Banaćana poginulo zbog vas i vama sličnih, taj račun ćete kad-tad morati da podnesete i vaše ime će najsramnijim slovima ostati zapisano u istoriji Banata i Vojvodine", rekao je Čanak.

Marjanski je u replici ponovio optužbu da je Čanak najgori čovek u Vojvodini i da stvara nered, na šta je Čanak uzvratio da je SRS fašistička organizacija koja se služi demagogijom umesto argumentacije, a da je Vojislav Šešelj lice optužnice za ratne zločine i da bi morao da bude pod nekom vrstom embarga, baš kao i Radovan Karadžić, Ratko Mladić i ostali koji su osramotili srpsko ime.

Ješić: Ljušić je ideolog Obraza

Potpredsednik Građanskog saveza Srbije i predsednik opštine Inđija Goran Ješić optužio je SRS za progon nesrpskog stanovništva iz Srema i za obračun s političkim neistomišljenicima, a vladajuću koaliciju u Srbiji označio kao inspiratore delovanja ekstremističkih organizacija u Srbiji. Žao mi je što raspravi ne prisustvuju poslanici Demokratske stranke Srbije i G17 plus, koje su deo Vlade Srbije, da čuju kako ćemo zahtevati zabranu klerofašističke, ljotićevske organizacija koja se zove Obraz. Funkcioner DSS-a Radoš Ljušić je ideolog te organizacije", rekao je juče Ješić.

Završena istraga protiv "strojevaca"

Istraga o upadu pripadnika nacionalnog stroja na Filozofski fakultet početkom novembra završena je juče, a predmet je predat Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Kod pripadnika ove grupe su pronađeni statut i program grupe Nacionalni stroj, razni priručnici, časopisi, knjige i drugi materijali. Istražni spis koji se odnosi na pripadnike Nacionalnog stroja koji su upali na Filozofski fakultet ima šest stotina strana i to bez zaplenjenog materijala.

Pronađen je statut i program grupe Nacionalni stroj u kom se navodi da je cilj ove organizacije da "preporodi i očuva zdrave vrednosti srpske nacije kao sastavnog dela bele rase". Nacionalni stroj nema članstvo, stoji u statutu jer pripadnici te grupe smatraju da "treba verovati u soj a ne u broj". Među dokazima su pronađeni i časopisi Srpska divizija Krv i čast, razne brošure, kao i audio i video matierijali.

Prema rečima istražnog sudije Okružnog suda u Novom Sadu Miroslava Alimpića, Okružno javno tužilaštvo treba da odluči da li će svih dvadesetoro osumnjičenih biti optuženo za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Ova istraga bavila se samo grupom Nacionalni stroj koja je upala na Filozofski fakultet početkom novembra, ali u novosadskom pravosuđu postoji interesovanje i za druge slične grupe, s tim da još nije poznato da li će tim povodom biti pokretanja novih istraga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: