Da li je EU spremna: Ukidaju vize za građane Kosova

Evropski parlament danas je sa 420 glasa "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Izvor: Beta, RTK

Četvrtak, 13.09.2018.

11:47

Da li je EU spremna: Ukidaju vize za građane Kosova
Foto: EPA-EFE/ Petrit Prenaj

Izvestiteljka za liberalizaciju poslanica Tanja Fajon je pred početak glasanja rekla da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju viza.

Posle odluke EP, treba da počnu razgovori sa zemljama članicama EU kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU. U ime EU razgovore sa zemljama članicama EU će voditi Tanja Fajon.

Prvobitno je bilo predviđeno da se o liberalizaciji viza za Kosovo u Evropskom parlamentu glasa u oktobru, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasedanju, saopštio je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE).

Za usvajanje liberalizacije viza je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.

Evropska komisija je 18. jula ove godine saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila je Evropskoj uniji da liberalizuje vizni režim za građane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da putuju bez viza u zemlje Šengenske zone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: