Dan sećanja na stradanje Srba i žalosti zbog Oluje

U Srbiji se obeležava Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u ratovima '90, a proglašen je i Dan žalosti povodom 20 godina od progona Srba u akciji "Oluja".

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

00:55

Default images
foto: Tanjug

Pre tačno dve decenije, 5. avgusta, iz Hrvatske je proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo skoro 2.000 Srba. Vlada je apelovala na građane da u podne zastanu uz sirene i zvona sa hramova Srpske pravoslavne crkve i odaju poštu stradalima.

Parastos nastradalima u Hrvatskoj i BiH biće održan u Crkvi Svetog Marka u 11 časova.

Godišnjica "Oluje" biće obeležena nizom manifestacija, pa će tako u Beogradu u 11 časova na Savskom trgu predstavnici više udruženja ratnih veterana i invalida položiti vence na spomenik "Žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990. – 1999. godine".

Na platou ispred Skupštine grada, deset minuta pre podneva biće odata počast žrtvama "Oluje", a najavljeno je prisustvo gradskih zvaničnika. U Sava centru u 14 sati počeće Memorijalna akademija u organizaciji Koalicije udruženja izbeglica.

I Srpska radikalna stranka obeležiće godišnjicu "Oluje" skupom ispred ambasade Hrvatske, a protest je zakazan za 17 sati.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je medijske kuće da se "striktno pridržavaju obaveza o obeležavanju dana žalosti, koje su jasno definisane zakonskim odredbama".

“Mediji su dužni da svoje programske šeme detaljno prilagode danu žalosti, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, kao i da emituju prikladnu muziku i emisije, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom”, navodi se u saopštenju.

Na naslovnim stranama dnevnih novina koje treba da budu isključivo u crnoj i beloj boji, što važi i za fotografije, potrebno je objaviti i odluku o proglašenju dana žalosti i njegovom obeležavanju.

Zbog dana žalosti danas je otkazan i program sabora Trubača u Guči.

U skladu sa Zakonom, obavezu da prilagode svoje programe imaju i sve ustanove kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: