Svetski zvaničnici čestitali Vučiću pobedu na izborima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitke brojnih svetskih zvaničnika povodom pobede na predsedničkim izborima.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2022.

15:19

Svetski zvaničnici čestitali Vučiću pobedu na izborima
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

Predsedniku Vučiću čestitke su za sada uputili predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, zatim predsednik Češke Republike Miloš Zeman, predsednik Republike Bugarske Rumen Radev, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, kao i predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Varheji: "Nastavićemo da podržavamo reforme u Srbiji"

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji čestitao je predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, na rezultatima jučerašnjih izbora.

"Očekujemo da sa Vama i novom vladom napredujemo ka priključenju Srbije EU, što je starteška odluka zemlje. Nastavićemo da podržavamo reforme u Srbiji, oporavak, energergetiku, snabdevanje hranom, uključujući i kroz naš Ekonomsko investicioni plan", poručio je Varheji sa Tviter naloga. Čestitke iz Turske: Erdogan pozvao Vučića

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je u telefonskom razgovoru predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na izborima i poželeo mu da i dalje svojim radom doprinosi napretku i blagostanju Srbije, saopšteno je večeras iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike. Erdogan je ovom prilikom izrazio nadu da će zajedno sa predsednikom Vučićem nastaviti da podstiče jačanje saradnje Srbije i Turske.

Zahvalivši na čestitkama, Vučić je istakao značaj koje dobri odnosi sa Turskom imaju za Srbiju i njen ekonomski razvoj, kao i za mir i stabilnost u regionu.

Vučić je izrazio nadu da će uskoro ponovo imati priliku da sa predsednikom Erdoganom razmeni ideje za jačanje bilateralne saradnje, kao i mišljenja o regionalnim i globalnim pitanjima. Katalin Novak, Viktor Orban, Borut Pahor i Janez Janša, Edi Rama, Dimitar Kovačevski uputili čestitke

Iz Mađarske čestitke su uputili predsednica Katalin Novak i premijer Viktor Orban, a u ime Republike Slovenije predsednik Borut Pahor i premijer Janez Janša.

Predsednik Vučić primio je čestitke i od kancelara Republike Austrije Karla Nehamera, predsednika Vlade Republike Albanije Edija Rame, kao i premijera Republike Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog.

Lukašenko: "Visoki rezultat prvog kruga glasanja jedinstven je u istoriji"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko čestitao je danas predsedniku Srbije i lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću reizbor za predsednika države i novu ubedljivu pobedu koalicije koju predvodi na parlamentarnim izborima.

"Visoki rezultat prvog kruga glasanja jedinstven je u istoriji zemlje i pokazuje izuzetno poverenje srpskog naroda u politiku koju samouvereno vodite zasnovanu na interesima naroda", navodi se u čestitki beloruskog predsednika objavljenoj na njegovom sajtu.

Aleksandar Lukašenko je izrazio nadu u očuvanje tradicionalne, obostrano korisne belorusko-srpske saradnje, uprkos, kako je naveo, ogromnom pritisku koji danas osećaju Minsk i Beograd.

Šef beloruske države je Aleksandru Vuciću poželeo zdravlje i uspeh u odgovornim državnim poslovima, a građanima Srbije mir i solidarnost. Čestitke i od predsednika Evropskog saveta Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel čestitao je danas Aleksandru Vučiću na osvajanju drugog uzastopnog mandata predsednika Srbije.

"Nastavimo blisku saradnju kako bismo produbili partnerstvo Evropske unije i Srbije i napredovali u našoj zajedničkoj agenci i pregovorima o proširenju", napisao je Mišel na Tviteru.

Čestitku u ime kralja Bahreina uputio je šeik Naser bin Hamad bin Isa al Kalifa.

Pobedu na izborima predsedniku Vučiću čestitao je i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Podsetimo, predsednik SNS-a Aleksandar Vučić je na izborima održanim danas osvojio od 59,9 do 60,1 odsto glasov, čime je po drugi put pobedio u prvom krugu glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: