Rublja probila i psihološku granicu

Rublja je danas pala na istorijsko nizak nivo u odnosu na evro i na dolar, nastavljajući gubitak vrednosti izazvan ukrajinskom krizom i ekonomskim sankcijama.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

11:48

Default images

Jedan evro jutros je vredeo 53,04 rubalja, čime je prešao psihološki nivo od 53 rublje od kog strahuju tržišta i domaćinstva. Dolar je porastao na 41,96 rubalja.

Rublja od oktobra pada na rekordno niske vrednosti u odnosu na evro i na dolar. Pored toga što se time podstiče inflacija što utiče na potrošnju, pad vrednosti domaće valute skupo košta i vlasti pošto centralna banka troši milijarde dolara da interveniše da bi sprečila dalje slabljenje rublje.

Ukrajinska kriza koja je izavala niz zapadnih sankcija Rusiji zbog njene navodne uloge u tom sukobu utiče na rusku valutu, koja je takodje pogodjena padom cene nafte.

Rublja slabi i zbog masovnog odliva kapitala zbog ukrajinske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: