Svet

Ponedeljak, 18.06.2012.

00:10

Meksikanci idu kući, zbogom Americi

Točak istorije se okreće. Meksikanci koji su proteklih decenija ilegalno stigli u Ameriku masovno se vraćaju u svoju otadžbinu.

Izvor: Press

Default images

Zbog finansijske krize u kojoj se nalazi ceo svet, pa i Amerika, Meksikanci ponovo prelaze reku Rio Grande, ali sada u suprotnom smeru.

Od 2008, kad je počeo ekonomski sunovrat SAD, više od 300.000 ilegalnih imigranata iz Meksika vratilo se iz SAD u svoju otadžbinu.

Kako objašnjavaju analitičari, razlog zbog kojeg Meksikanci masovno napuštaju SAD je jednostavan. Amerika je pogođena ekonomskom krizom i nije više "obećana zemlja". S druge strane, Meksiko poslednjih godina beleži veliki ekonomski rast.

"Veliki ekonomski uspeh Meksika privlači sve veći broj stranih investitora, poput Folksvagena i Nisana. Te kompanije su uložile na stotine miliona dolara u otvaranje fabrika, koje sada plasiraju svoje proizvode širom sveta. Meksikanci su uvideli da je lakše doći do posla u njihovoj otadžbini nego u severnom susedu", objašnjavaju analitičari.

Njihove reči potvrđuju i brojke. Naime, stopa nezaposlenosti u Meksiku je 4,9 odsto, dok je u Americi čak 9,4 procenata. Privredni rast Meksika je u poslednje dve godine 8,3 odsto, dok je u njihovom severnom susedu skoro dvostruko manji. Od 2008. godine, kad je počeo ekonomski sunovrat SAD, više od 300.000 ilegalnih imigranata vratilo se iz SAD, uglavnom Kalifornije, Novog Meksika i Arizone u Meksiko.

Bez obzira na lošu reputaciju zbog ogromne korupcije u zemlji i rata protiv droge u kojem je za šest godina nastradalo 50.000 ljudi, Meksiko je uspeo da umnoži svoja izvozna tržišta zahvaljujući raznovrsnim komercijalnim sporazumima o slobodnoj trgovinskoj razmeni sa Severnom Amerikom.

Meksiko danas ima veću spoljnotrgovinsku razmenu nego Argentina i Brazil. Prema procenama Dojče banke iz marta ove godine, Meksiko, Indonezija i Južna Koreja novi su motori svetske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: