Svet

Utorak, 27.02.2024.

11:28

Smanjuje se broj radnih sati

Evropljani sve manje žele da rade, a neke od najbogatijih zemalja Evropske unije pokušavaju da ih motivišu.

Izvor: Vesti online

Smanjuje se broj radnih sati
Foto: Shutterstock/Jacob Lund

Države kao što su Nemačka, Holandija ili Austrija motivišu svoje radnike poreskim olakšicama, boljim zbrinjavanjem dece ili fleksibilnijim radnim vremenom, prenosi Dojče vele (DW).

Prosečan broj radnih sati u Evropi se smanjuje, raste broj onih koji rade pola radnog vremena, a sindikati u mnogim zemljama zahtevaju ukidanje radne nedelje od 38,5 sati.

Zaposleni u Evropi žele da rade samo toliko da bi od toga mogli da žive i da ostatak vremena posvete stvarima koje su za njih stvarno bitne.

U Evropi radi rekordan broj ljudi, zaposlenost iznosi skoro 75 odsto, ali broj radnih sati se uprkos tome nije znatno povećao, pošto raste broj radnika koji ne rade puno radno vreme.

U Nemačkoj, Holandiji i Austriji oko trećine zaposlenih ne radi puno radno vreme, a konkretno u Holandiji skoro 50 odsto zaposlenih radi 35 sati nedeljno ili manje od toga.

Poslovi s nepunim radnim vremenom mogu da budu uzrok problema u oblastima u kojima već radi nedovoljan broj ljudi, a nedostatak osoblja će biti još veći kada "bebi bum" generacija, rođenih između 1946. i 1964. godine, ode u penziju, navodi DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: