Svet

Četvrtak, 25.07.2019.

08:35

Tramp stavio veto na zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Emiratima

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na tri kongresne rezolucije koje sprečavaju vladu da mimo Kongresa proda Saudijskoj Arabiji i UAE oružje i opremu.

Izvor: Tanjug

Tramp stavio veto na zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Emiratima
FOTO: EPA, ZACH GIBSON

Ta oprema vredna je više milijardi dolara.

Državni sekretar Majk Pompeo prošlog meseca je naveo iransku pretnju kao razlog za odobravanje prodaje vredne 8,1 milijardu dolara američkim saveznicima u Persijskom zalivu.

Međutim, Trampova odluka da proda oružje, doneta u maju, na neki način je zaobilazila kongresni izveštaj po tom pitanju i razljutila je poslanike. Demokrate i republikanci u Senatu su se udružili da bi doneli rezolucije o blokadi prodaje. To je viđeno kao dvopartijski udar na spoljnu politiku Bele kuće.

Američka vlada je tvrdila da bi zaustavljanje prodaje poslalo signal da SAD ne stoje uz svoje partnere i saveznike, posebno u vreme kada se oni suočavaju sa sve većim pretnjama. Rijad i Abu Dabi bi kupili hiljade navođenih raketa, bombi i druge municije, kao i opremu za održavanje aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: