Oporavak cene nafte

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, oporavljajući se od oštrog pada uzrokovanog slabim podacima iz prerađivačkog sektora Kine i SAD.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

08:44

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Na rast cene uticao je i nastavak zabrinutosti u vezi sa prekomernim globalnim zalihama, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupela je na Njujorškoj berzi 31 cent na 45,48 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela 32 centa na 49,84 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče pojeftinila za 1,95 dolar, a "brent" za 2,69 dolara, čime je nastavljen prošlonedeljni oštar pad cena nafte.

Najnovije blago poskupljenje "crnog zlata" u Aziji će, prema tvrdnjama analitičara, verovatno biti ograničeno, jer su trgovci fokusirani na usporavanje prerađivačke aktivnosti u Kini i SAD.

Aktivnost prerađivačkog sektora u Kini pala je u julu na dvogodišnji minimum, što je najnoviji pokazatelj da je druga najveća svetska privreda suočena sa izazovima u trećem kvartalu, pokazala je anketa analitičke kuce Kejksin (Caixin). Konačni indeks upravljanja nabavkom (PMI), kog izračunava Kejksin u saradnji s britanskom kompanijom Markit, iznosio je 47,8 poena u julu, što je znatno ispod junskih 49,9 poena i najniži nivo od jula 2013, kada je indeks iznosio 47,7 poena.

U SAD, indeks upravljanja nabavkom (PMI) je u julu usporio na 52,7 poena sa junskih 53,5 poena. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na rast prerađivačke aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno usporavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: