Ministri jedno pričaju, drugo rade

Rešenje za devet rudnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica je realizacija plana konsolidacije Vlade Srbije, a ne prodaja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

12:35

Default images

To je izjavio generalni direktor preduzeća Vlado Milošević, a povodom toga što se rudnici Resavica nalaze na listi 502 firme u Srbiji, čiju je prodaju oglasila Agencija za privatizaciju.

"Plan konsolidacije JP PEU je Vlada donela 1. novembra 2013. godine i on predviđa otvaranje novih ležišta uglja, teremoelektrana, investiranje u prespektivne rudnike i zatavaranje rudnika koji nemaju velike rezerve uglja", rekao je Milošević.

Plan konsolidacije Vlade, ni posle devet i po meseci nije počeo da se realizuje, dodao je on.

Milošević je istakao da JP PEU po pitanju privatizacije nije dobilo nikakvo zvanično obaveštnje ni od nadležnog Ministarstva energetike i rudarstva, a niti od Ministarstva privrede jer su u procesu restruktuiranja i "smatramo da je odluka o privatizaciji doneta po inerciji".

JP PEU zapošljava oko 4. 000 radnika, a rudnici se nalaze uglavnom u najnerazvijenijim opštinama Srbije i jedina su preduzeća koja još rade.

Predsednik Sindikata JP PEU Goran Nikolić je istakao je da su "rudari iznenađeni objavljivanjem prospekta za prodaju rudnika, jer su ministri Aleksandar Antić i Aleksandar Vulin, na obeležavanju Dana rudara 6. avgusta u Senjskom rudniku, najavili hitan sastanak oko sprovođenja plana konsolidacije i obećali da će JP PEU biti među pet, šest firmi koje će biti na posebnom programu".

"Jedno pričaju, drugo se dešava", rekao je Nikolić.

"Ukoliko se do kraja 2015. godine ne pronađe strateški partner, rudnici će ući u likvidaciju i brzi stečaj. S obzirom u kakvom se tehnološkom i ekononskom stanju trenutno nalaze rudnici uglja JP PEU nije teško naslutiti kakav nas kraj čeka", rekao je Nikolić.

Na žalost sudbinu rudnika deliće i sva rudarska mesta i opštine gde se nalaze a u kojima vlada enormna nezaposlenost, ocenio je on u pisanoj izjavi Tanjugu.

"Mi ćemo ovih dana na Glavnom odboru sindikata JP PEU doneti određene zaključke i ponovo zatražiti odgovor ovog puta lično od premijera Aleksandra Vučića, na nekoliko pitanja, među kojima je i ko je stopirao Plan konsolidacije rudnika uglja i gde se trenutno nalazi Peticija koju smo polovinom maja predali za premijera, potpisano od oko 20. 000 rudara i gradjana, a kojom se traži povratak rudnika u sastav Elektroprivrede Srbije", piše Nikolić.

Pored rudnika JP PEU na prodaju su ponuđene i ćerke firme "Đula" i "Rembastrans" kao i "Zastavametal" iz Resavice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: