Srbija

Četvrtak, 25.04.2013.

17:01

Sa Harvarda došao u Srbiju i uspeo

Sava Marinković je rođen i odrastao u Americi, a nakon što je magistrirao na Harvardu, preselio se u Srbiju i ovde započeo biznis.

Izvor: 24 sata

Default images

On je osnivač i direktor kompanije Teleskin u Beogradu, koja pravi uređaj i aplikaciju za rano otkrivanje melanoma, prenosi 24.sata.

Put od srpskog deteta u Americi do američkog biznismena u Srbiji za Marinkovića nije bio nimalo lak, ali se zbog odluke da otvori firmu u Beogradu, a ne u Čikagu, gde je rođen, ipak nije pokajao.

Aplikacija koju Teleskin razvija napravljena je za “Vindouz 8” telefone i namenjena pre svega američkom tržištu. Ona korisnicima omogućava da fotografišu mladež, uz pomoć softvera urade analizu i na taj način prepoznaju prve znake raka kože.

"Posle studija na Harvardu kao inženjer elektrotehnike sam se zaposlio u kompaniji “General Electric” u Parizu gde sam radio na razvijanju nanotehnologija. U Srbiju sam 2005. došao na jedno venčanje i tu su mi profesori Đuro Korugu i Jadran Bandić predložili da u Srbiji pokrenem firmu. Dve godine kasnije sam se vratio i osnovao Teleskin", priča Marinković.

Njegovo IT preduzeće je pre šest godina bilo među prvima ove vrste u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Tehničkih fakulteta u Beogradu, a činjenica da se u Srbiji bavi nečim što je ovde tek u povoju, bila mu je, kaže, posebno inspirativna.

"Nisam želeo da radim nešto čime se svi bave. U Silicijumskoj dolini postoji na hiljade startapova i tamo bi ovakav biznis bilo lako osnovati. Tehnološko preduzetništvo u Srbiji nailazi na mnoge prepreke, ali je zato i uzbudljivije. Imamo toliko obrazovanih i pametnih ljudi, talenata i neiskorišćenog potencijala, koji nam daju šansu da jednog dana budemo pravi IT raj", smatra Marinković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

19 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

22 h

Podeli: