Srbija

Utorak, 25.12.2007.

08:53

Prihodi od turizma 435 mil. dolara

Za prvih devet meseci ove godine, prihodi od turizma u Srbiji povećani za 30 odstu u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalni razvoj Goran Petković izjavio je da je u prvih deset meseci ove godine od turizma ostvaren devizni priliv veći od 435 miliona dolara, što je za 30 odsto više u odnosu na isti periodu prošle godine.

Petković je sumirajući rezultate tog sektora na konferenciji za novinare dodao i da je za prvih deset meseci Srbiju posetilo 2.009.633 turista, što je za 16 odsto više turista nego u 2006. godini.

Prema njegovim rečima, u godini koja je na izmaku dosta toga je urađeno na unapređenju turističkih potencijala Srbije kroz izgradnju infrastrukture, a izdvojena su značajna sredstva za turističke promocije i podsticanje kvaliteta ugostiteljske ponude.

"Oko 500 miliona dinara uloženo je u projekte putne, komunalne, energetske i turističke infrastrukture, za projekte podsticaja razvoja turizma izdvojeno je više od 100 miliona dinara, dok je 300 miliona dinara uloženo u podsticanje kvaliteta ugostitljske ponude", precizirao je Petković.

On je podsetio da je dosta toga urađeno i na izgradnji i revitalizaciji planinskih centara "Stara planina", gde su uređene i puštene u rad ski staze, "Kopaonik", gde je u toku rekonstrukcija postojećih instalacija i ugradnja opreme za podizanje bezbednosti skijaša i "Divčibare" gde su izgrađene dvosedna žičara i ski staza.

Petković je podsetio da je završeno ukupno 11 master planova, između ostalih i za "Palić", "Taru", "Goliju", "Vlasinu", "Sokobanju", "Zlatar", "Kučajske planine" i "Feliks Romulijanu" - poznato antičko nalazište.

On je naveo da je u delu nadzora aktivna bila i turistička inspekcija koja je postigla da, u više od 50 odsto slučajeva, turističke agencije oštećenim putnicima vrate iznos srazmeran neizvršenim uslugama.

U ministarstvu ekonomije očekuju da do kraja godine prihodi u turizmu premaše pola milijarde dolara, kao i da do kraja mandata ove vlade, odnosno do 2010. godine prihodi od turuzma dostignu cifru od milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: