Srbija

Četvrtak, 29.02.2024.

14:17

Mali: Podaci RZS potvrđuju da se privredni rast Srbije ubrzao

Privreda Srbije nastavlja da raste i da se razvija, a to potvrđuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, objavio je ministar Siniša Mali.

Izvor: B92.net

Mali: Podaci RZS potvrđuju da se privredni rast Srbije ubrzao
Foto: Instagram/Siniša Mali

Kako je naveo u objavi na Instagramu, podaci pokazuju da je naš privredni rast u četvrtom kvartalu 2023. godine ubrzao na 3,8 odsto BDP-a, dok smo u celoj prošloj godini ostvarili rast od 2,5 odsto.

Pritom, nominalni rast BDP-a u 2023. godini je iznosio 69,5 miliijardi evra, odnosno 8.150,5 milijardi dinara, što je za 47 milijardi dinara više od procene.

"Ako se samo prisetimo 2012. godine, kada je naš BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra, vidimo koliko je Srbija napredovala od tada i koliko je naša ekonomija danas jaka, a javne finansije u potpunosti stabilne", napisao je Mali

"I u ovoj godini očekujemo dalji rast i razvoj – rast BDP-a od čak 3,5 odsto, što nas vodi ka cilju koji smo postavili da do kraja 2027. godine, vrednost svega proizvedenog u Srbiji, ako budemo neumorno i vredno radili, dostigne čak sto milijardi evra", istakao je ministar finansija.

Kako je rekao, važno je pomenuti i da je u potpunosti očuvano tržište rada, da je stopa zaposlenosti u četvrtom kvartalu iznosila 50,5 odsto, dok je stopa nezaposlenosti na nivou od 9,1 odsto. Pritom je javni dug apsolutno pod kontrolom, a prošle godine smo privukli rekordan nivo stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra.

"Jasno je da uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, Srbija nastavlja da se razvija i napreduje. Došli smo u vreme ubrzanog rasta, a realizacija programa 'Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027' daće dodatni vetar u leđa privrednom rastu naše zemlje i građanima omogućiti još bolji kvalitet života", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: