"Nemačke kompanije utiču i na preduzetnički duh, radne navike i dualno obrazovanje u Srbiji"

Predsednik Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom izrazio zahvalnost nemačkim investitorima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2021.

14:15

Foto: Printskrin, Instagram/buducnostsrbijeav

Razlog je to što u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 ljudi, a Šib je naglasio da "Srbija Nemačkoj nije samo snažan ekonomski partner", već da je Nemačkoj "najvažniji partner u regionu u oblasti razvojne saradnje".

Vučić i Šib konstatovali su da su odnosi dve zemlje na izuzetnom nivou, što predstavlja dobru i čvrstu osnovu za dalje unapređenje sveukupnih odnosa i još snažniji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je rekao i da se nada da će se broj zaposlenih u nemačkim firmama povećavati sa daljim unapređenjem našeg poslovnog okruženja.

"Pored toga što obezbeđuju radna mesta, nemačke kompanije imaju izuzetan uticaj na preduzetnički duh i radne navike, kao i na razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji“, istakao je Vučić i posebno naglasio da će Srbija u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti upravo ovoj vrsti obrazovanja, kao i zelenoj agendi i zaštiti životne sredine.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena konkretnim novim ulaganjima, čija se realizacija očekuje u narednom periodu.

Ambasador Šib je rekao da Ambasada SR Nemačke snažno i aktivno podržava postojeći trend povećanja investicija.

Šib je ovom prilikom predsedniku predstavio novu direktorku GIZ-a u Srbiji, Danijelu Funke, kao i novog šefa kancelarije KfW, Rudigera Hratmana.

"Vlada Nemačke je u poslednjih 20 godina sa svojim institucijama KfW i GIZ, realizovala u Srbiji projekte u vrednosti od 2 milijarde evra", istakao je Šib i dodao da će fokus Nemačke u Srbiji i nadalje biti na projektima iz oblasti održive ekonomije, dualnog obrazovanja, obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine, kao i vladavini prava.

Nemačka trenutno podržava Srbiju u ovim oblastima sa 240 miliona evra.

Predsednik Vučić je u tom kontekstu posebno istakao da očekuje još veće učešće kompanija iz Evropske unije u infrastrukturnim projektima, budući da Srbija ozbiljno pristupa konceptu opšteg razvoja zemlje uz punu posvećenost razvojnoj saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: