Britanci traže alternativu EU i merkaju - Srbiju

Velika Britanija, koja se trenutno nalazi u procesu Bregzita i do 2019. planira da izađe iz Evropske unije, traži nova tržišta na kojima bi mogla da investira.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

19:23

Britanci traže alternativu EU i merkaju - Srbiju
(Foto: Thinkstock)

Kao jedno od zanimljivih mesta za ulaganje engleskim investitorima je i naša zemlja u kojoj borave predstavnici 16 kompanija iz Engleske.

Na poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije (PKS) na kojem učestvuje oko 60 predstavnika srpskih i 16 iz engleskih kompanija kao i predstavnici Privredne komore London Southside ocenjeno je da ekonomska saradnja dve zemlje raste iz godine u godinu.

Izvršni direktor Privredne komore London Southside Geri Mekdona kaže za Tanjug da Srbiju vide kao "mlado i dinamično tržište" te da je Velika Britanija zainteresovana za razvoj saradnje sa našom zemljom posebno u sferi IT industrije, hotelske industrije i ugostiteljstva.

"Cilj je da istražimo mogućnosti razvoja poslovnih kontakata sa Srbijom. Velika Britanija, privrednici iz naše Komore, zainetersovani su za nova tržišta i izvozne mogućnosti, posebno u svetlu Bregzita", kaže Mekdona.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Velikom Britanijom iznosila je prošle godine 573,2 miliona dolara u 2017. godini, a Srbija je ostvarila suficit u iznosu od 58,6 miliona dolara.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena je povecana za 22 procenta u odnosu na 2016. godinu pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Majkl Ingliš, vlasnik kompanije za konsalting iz Londona i direktor London Southside komore, kaže da već dugo posluje na Balkanu, posebno u Makedoniji i Hrvatskoj a cilj mu je, kaže, da istraži mogućnosti za širenje posla i u Srbiji.

"Postoje izvrsne mogućnosti na vašem tržištu, naročito posle Bregzita tražimo nova tržišta posebno u IT sektoru, mašinskoj i automobilskoj industriji", objašnjava Ingliš.

Podaci PKS pokazuju da u prva tri meseca 2018. godine, ukupna spoljnotrgovinska saradnja je iznosila 148,8 mln dolara, što je za 18,3 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Ukupan izvoz robe u Veliku Britaniju iznosio je 315,9 miliona dolara prošle godine i predstavlja 1,9 procenata ukupnog izvoza Srbije, a na listi izvoznih destinacija V. Britanija je na 17. mestu po vrednosti izvoza.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović kaže da je u 2013. godini ukupan obim trgovinske razmene sa V. Britanijom bio 401 milion evra, a prošle godine 573 miliona evra.

"Drugu godinu zaredom beležimo suficit u razmeni sa Velikom Britanijom. Uvozimo najviše automobile i lekove, a izvozimo autodelove i poljoprivredne proizvode. Naša šansa je u prehrambenoj industriji, IT, ali i automobilskoj industriji", navodi Jovanović.

Kaže da su Britanci koji su gosti Beograda zainteresovani za ulaganje u industriju vina kao i industriju proizvodnje voća i povrća.

Kako bi se osnažile privredne veze dve zemlje, u PKS je danas potpisan i memorandum o saradnji između naše i Privredne komore London sautsajd.

Inače, u Srbiji postoje 476 aktivna privredna subjekta čiji je većinski vlasnički kapital iz Velike Britanije (preko 50 procenata).

Najveća ulaganja Velike Britanije u Srbiji se odnose na kompanije MidEuropa Partners (prehrambena industrija), British American Tobacco South-East Europe (duvanska industrija), Albon Engineering & Manufacturing Plc (automobilska industrija), Poseidon (nekretnine), Endava (IT sektor), DS Smith (industrija ambalaže).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: