"Fabrika u Srbiji centralna za bivšu SFRJ"

Fabrika u Srbiji je za Nestle centralna fabrika za region bivše SFRJ i predstavlja 50 odsto biznisa te kompanije u Adriatik regiji, naveli su njeni predstavnici

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

17:40

Foto: B92

Fabrika kulinarskih proizvoda, koju je Nestle 2011. kupio od Centroproizvoda, a za sedam godina je postogla da bude među 420 najboljih fabrika te grupacije u svetu.

Kako su naveli, u toj fabrici je od 2012. godine proizvedeno 50.000 tona robe, a asamo ove se očekuje proizvodnja od 15.000 tona.

Izvršna direktorka za hranu u kompaniji Nestle Renata Matusinović je novinarima kazala da se iz fabrike u Surčinu preko matične firme u Švajcarskoj u zemlje zapadne Evrope izvozi dva do tri odsto proizvodnje, ali da se značajan deo izvozi u zemlje regiona.

"Kulinarske proizvode izvozimo u Austriju, Nemačku, zemlje Beneluksa i Veliku Britaniju. sa druge strane izvozi se u Hrvatsku i Sloveniju, a 2013. godine je celokupna proizvodnja Tomi majoneza preseljena u Srbiju i odatle se snabdevaju sva okolna tržišta", rekla je Matusinović.

Navela je da Nestle u Srbiji kulinarske proizvode pravi od prirodnih sastojaka i oko 28 odsto sirovina nabavlja u Srbiji od proverenih proizvodjača, a ostatak od kompanija u svetu.

"Sve što možemo od sirovina da otkupimo od domaćih proizvođača mi to činimo, a ono što ne uspemo da otkupimo zbog viših standarda nabavljamo na globalnom nivou, pa tako paradajz kupujemo u Ukrajini", rekla je Matusinović.

Fabrika Nestle, prema njenim rečima, radi na streteškoj promeni koja podrazumeva korišćenje prirodnih sastojaka, smanjenja količina soli i šećera i izbacivanju veštačkih dodataka.

Komercijalni direktor fabrike Geneza iz Kanjiže Petar Veselinov kazao je da fabrici Nestle u Surčinu isporuči 15.000 tona sušenog povrća koje otkupljuje od kooperanata i to spanać, mirođija, peršun, paškanat, šargarepa,…

"Pratimo proizvodnju i kontrolišemo i određujemo koja će zaštitna sredstva koristiti poljoprivrednici koji za nas proizvode povrće", rekao je on.

Regionalna direktorka kompanije Nestle za jugoistočnu Evropu Jana Mihajlova je rekla da je kompanija angažovala veliki broj stručnjaka i nutricionista kako bi proizvodila zdravu hranu.

Kompanija Nesle u Srbiji posluje od 2011. kada je kupila fabriku Centroproizvod, i zapošljava 550 radnika.

Ta poslovna grupacija u svetu zapošjava 328.000 radnika, a prošle godine je u istraživanje investirala 1,7 milijardi švajcarskih franaka i imala prihod od prodaje od 89,8 milijardi franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: