Tvrdi da je Kuća cveća njegova: Tito sahranjen u mom dvorištu

Naslednik možda i najbogatijeg Srbina uoči Drugog svetskog rata kaže za O2 da je zdanje u Užičkoj u kome se danas nalazi Kuća cveća njegovo.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

18:24

Tvrdi da je Kuća cveća njegova: Tito sahranjen u mom dvorištu
Foto: Screenshot/O2

Međutim, kako kaže, nije mu vraćeno, jer je Zakon nepravedan. U Agenciji za restituciju kažu: Kuća cveća neće biti vraćena.

Umesto i posle Tita...Tito, ova priča počinje sa: i pre Tita...Miloš Savčić.

Pitali smo praunuka šta bi bilo sa kućom cveća da mu se vrati?

"Ja ne znam nije normalno da se ljudi sahranjuju u tuđem dvorištu", kaže Vladimir Lešić, praunuku Miloša Savčića, Udruženje srpska liga.

"Kao i svi ostali mi znamo to je veliki predmet ono što je nerealno to je vraćanje Kuće cveća, to se neće dogoditi to su spekulacije i medijska naklapanja", rekao je direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić.

Savčićevog potomka neki iz šale, pitanje koliko neslane, zovu srpski Rokfeler. Vladimir pita ko koči, zašto se imovina ne vraća i poručuje: Zakon o restituciji je diskriminišući.

Inicijativa za ocenu ustavnosti tog zakona već je podneta Ustavnom sudu, trenutno se traži 25 poslanika koji će svojim potpisom inicijativu pretvoriti u predlog i tako ubrzati proces ocene ustavnosti.

"Ono što mi predlažemo jeste neka vrste supstitucije sva ona imovina koja se ne racionalno koristi, i može sumnjivim privatizacijama da završi u ko zna čijim rukama treba da se vrati vlasnicima", rekao je ispred Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Hoće li i kuća cveća biti predmet obeštećenja? Ne zna se. Priča kaže da je Tito bacio oko na zdanje u Užičkoj još sredinom tridesetih godina prošlog veka, a neki su ga tada čuli da je rekao E ovde ću živeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: