"Dok ne dođe Medvedev - sve ćemo se dogovoriti"

Ruski kredit od 800 miliona dolara moći ćemo da koristimo i nakon odobrenog roka, a novi će biti ugovoren do posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

12:09

Foto: Tanjug

"Do dolaska Medvedeva ministarstva finansija Srbije i Rusije trebalo bi da usaglase produženje ruskog kredita", rekla je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

Prvobitni rok za povlačenje ruskog kredita bio je do kraja 2017, a Ministarstvo građevinarastva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je da će korišćenje ruskog kredita biti produženo za još četiri godine, odnosno do kraja 2021.

Mihajlovićeva je kazala da su do sada potpisani aneksi ugovora za projekte vredne 760 milona dolara, kao i da je do sada povučeno 40 ili 45 odsto sredstava ruskog kredita, pošto još nisu završeni pojedini projekti.

Ruski kredit trebalo bi da pokrije modernizaciju i gradnju Pančevačke pruge, šest deonica na Koridoru 10, obnovu barske pruge od Resnika do Valjeva, prugu Stara Pazova - Novi Sad i projektovanje novog Dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobraćajem u Srbiji, kao i nabavku 27 novih dizel-motornih vozova iz Rusije.

Mihajlovićeva je podsetila da je modernizacija Pančevačke pruge pri kraju, da je završena modernizacija tri severne deonice na Koridoru 10, kao i da je počela modernizacija tri južne deonice i obnova Barske pruge od Resnika do Valjeva, a u toku je i isporuka novih ruskih vozova.

Ruski kredit se produžava, kako je ranije najavljeno, zbog kompleksnosti izvođenja radova na pruzi Stara Pazova - Novi Sad pošto će se infrastrukturni objekti na toj deonici - tuneli i mostovi, graditi najmanje četiri godine.

Gradiće se vijadukt u plavnom delu reke Dunav i tunel Čortanovci.

Novi vijadukt će biti dvokolosečni i obuhvata dva mosta od kojih je svaki dugačak oko tri kilometra. Dužina novog tunela Čortanovci, koji se sastoji od dve cevi spojene evakuacionim prolazima iznosi 2,2 kilometra.

Prilikom izgradnje tih objekata biće korišćene napredne metode za izvođenje radova na probijanju tunela i učvršćivanje zemljišta radi zaštite od klizišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: