Tender za Prokop nezakonit

Ugovor između Železnica Srbije i kompanije Energoprojekt o izgradnji i rekonstrukciji stanice Prokop je protivzakonit, presudio je Ustavni sud.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2015.

13:04

Default images
Foto: Tanjug

Kako je saopštila Kolacija za nadzor javnih finansija, presudom je utvrđeno da je ugovor između Železnica Srije a.d. i Energoprojekta o izgradnju i rekonstrukciju železnicke stanice "Prokop" zaključen na protivzakonit način, uz kršenje antikorupcijskih odredaba Zakona o javnim nabavkama.

U saopštenju se navodi da je presuda Upravnog suda doneta po tuzbi građanskog nadzornika u postupku javne nabavke"Prokop" (Toplickog centra za demokratiju i ljudska prava), i njome se poništava rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i nalaze joj se da donese novo rešenje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i pravnim stavom suda.

“Ovom presudom potvrđeni su svi navodi Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i pravno verifikovana argumentacija o teškim zloupotrebama počinjenim u ovoj javnoj nabavci”, piše u saopštenju.

Podsetimo, uprkos primedbama na tender koje su priložili nadzornik i investitori iz Kuvajta, radovi na Prokopu dodeljeni su firmamama oko Energoprojekta.

Iako je početkom maja prošle godine Kuvajtski fond za ekonomski razvoj, finansijer projekta "Prokop", odbacio odluku da se posao dodeli konzorcijumu firmi oko Energoprojekta, jer nabavka nije sprovedena u skladu s međunarodnim procedurma, Železnice Srbije su ipak ugovor dodelile pomenutom konzorcijumu...Opširnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: