Stigao u Grčku, kroz Makedoniju sve u redu

Oko pola miliona naših turista odmaraće se i ove sezone u Grčkoj, većina će na more preko Makedonije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2015.

13:53

Default images
Foto: Thinkstock

Većina njih će ka Egeju, posredstvom turističkih agencija, a podaci pokazuju da će sezona biti dobra, iako se predviđa manje od 600.000 turista, koliko ih je u zemlji Helena bilo lane.

U susednoj Makedoniji je bezbednosna situacija posle nedavnih sukoba u Kumanovu stabilna, pa će većina naših turista ići dolinom Vardara. Autobusi su, kako nam je rekao Miloš Jovović iz "Travellenda", preko Bugarske išli samo nedelju dana, a sada je u Makedoniji apsolutno mirno.

"Oni koji letuju na Tasosu i dalje idu preko Bugarske, jer im je bliže. Naši turisti, uprkos nekim navodima u medijima, nikada nisu prestali da uplaćuju aranžmane za sever Grčke. Ova zemlja je i ove godine hit destinacija, jer naši vole da letuju među pravoslavnom braćom. Takođe, to je nama najbliže i najjeftinije more gde može da se letuje i za 100 evra", tvrdi Jovović.

Da je put kroz Makedoniju potpuno bezbedan, svedoči i Beograđanin Milan Srećković, koji je na Halkidiki stigao juče pre podne. Problema na drumu, kako nam je javio iz sunčanog Pefkohorija, nije bilo, a i zadržavanja na graničnim prelazima nisu bila duga.

"Nikakvih problema kroz Makedoniju nismo imali. Potez oko Kumanova, takođe, ničim ne pokazuje da je ovde nedavno bilo pucnjave, odnosno sukoba. Jedino našta bi trebalo naši vozači da obrate pažnju jeste deo puta kroz dolinu Vardara, na onom delu gde se razdvaja auto-put, budući da je bilo dosta saobraćajnih patrola", kaže Srećković. Inače, od Beograda do Soluna, preko Preševa i Đevđelije, ima tačno 707 kilometara, od čega je 430 kilometara takozvani "pun profil auto-puta" prema evropskim standardima. Granica sa Makedonijom, granični prelaz Preševo, nalazi se na 366. kilometru od Beograda.

"Razmenite odmah ovde evre za denare radi plaćanja putarine. Putarina se u Makedoniji plaća ili u denarima ili, od pre dve godine, samo u papirnim evrima, s tim što je kusur isključivo u denarima. Cena putarine je kroz celu Makedoniju do Grčke granice 200 denara", savetuje Srećković.

Do Soluna od graničnog prelaza Evzoni ima oko 60 kilometara, tačnije do "prstena" koji obilazi Solun i od koga se put dalje račva prema najvažnijim putnim pravcima naših turista, levo za Halkidiki i Tasos, desno za Igumenicu, Krf, Kefaloniju, odnosno pravo ka Paraliji, Atini...

"Treba znati da su za put kroz Makedoniju do Grčke potrebni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola. Zeleni karton se traži u Makedoniji, a u Grčkoj je prema propisima potrebno da imate međunarodnu vozačku dozvolu iako je tamošnji saobraćajci veoma retko traže", kaže Tanja Jovanović iz AMSS.

"Od obavezne opreme, pored prve pomoći, reflektujućeg prsluka, rezervnih sijalica, morate da imate i aparat za gašenje požara, koji je u Makedoniji opcionalan i potreban je samo vozačima za upravljačem automobila sa TNG uređajem, a u Grčkoj moraju da ga imaju svi", dodaje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: