Region

Ponedeljak, 09.08.2021.

13:59

Kompanija iz komšiluka najavljuje električni automobil koji neće koštati više od 5.000 $

Zagrebačka M SAN grupa prvo je iznenadila poslovnu javnost u regionu korporativnom obveznicom.

Izvor: Jutarnji list

Kompanija iz komšiluka najavljuje električni automobil koji neće koštati više od 5.000 $
Ilustracija: Depositphotos/miflippo

Prvi je put kapital tražila izvan kruga banaka, i u rekordna dva sata prikupila traženih 200 miliona kuna (26,67 miliona evra). Onda je tome dodala najavu IPO, koja bi bila najveće tehnološko listiranje u Hrvatskoj svih vremena.

M SAN je po prihodu, naime, veći od Eriksona, NT-a i Spana zajedno, piše Jutarnji list. Povrh toga, portal otkriva da kompanija gradi novu fabriku. U Zagrebu već ima fabriku pametnih televizora, a sad su joj apetiti i veći.

"U e-mobilnosti, gde želimo da budemo tržišni lider, razvijamo vlastiti brend MS Energy, s kojim vidimo veliku priliku. Reč je o novom tržištu koje se tek definiša. Već sad nudimo električne trotinete i bicikle pod našim brendom, a u budućnosti i druga laka električna vozila. Uz to, ulažemo u vlastiti pogon za sklapanje električnih bicikala, prvenstveno za potrebe vlastitog brenda, no u budućnosti i za druge robne marke u regionu i Evropi. Planirani godišnji kapacitet novog pogona biće 50.000 komada električnih bicikala ili trotineta", kaže za hrvatski portal predsednik uprave M SAN grupe Miroslav Huzjak, koji kompaniju vodi gotovo deceniju i po.

Prema njegovim rečima, trendovi u svetu, prvenstveno u EU, kreću se u smeru e-mobilnosti u svim segmentima. S druge strane, u Kini već postoje laka vozila čije su cene manje od 5.000 dolara.

"Mi smo se za sada fokusirali na bicikle i trotinete, ali ubuće planiramo da proširimo paletu proizvoda i na takva, laka i cenom pristupačna električna vozila i to će nam biti sledeći fokus u razvoju MS Energya", kaže Huzjak.

Međutim, tu već postoji konkurencija, čak i u Hrvatskoj.

"Mi se ne možemo direktno porediti s Rimcem koji proizvodi vrhunske električne automobile namenjene vrlo malo broju zahtevnih korisnika koji si to mogu priuštiti. Slično je i s električnim biciklima", kaže on i dodaje kako je fokus M SAN grupe je na razvoju proizvoda koji su dostupni svakom korisniku bilo da želi biti drukčiji, ekološki osvešteniji ili samo praktičniji.

"U paleti proizvoda koju razvijamo biće modela i za one zahtevne, ali isto tako i za korisnike koji samo žele kvalitetan proizvod za svakodnevnu upotrebu", kaže Huzjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

7 h

Podeli: