Vlada pokrenula dubinsko snimanje kompanije: Koliko vredi INA?

Hrvatska naftna kompanija INA primila je zahtev hrvatske vlade za pokretanjem procesa dubinskog snimanja kompanije.

Region

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2019.

17:51

Vlada pokrenula dubinsko snimanje kompanije: Koliko vredi INA?
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Sprovodiće ga investicioni savetnici koje je vlada angažovala početkom avgusta ove godine, saopšteno je iz te naftne kompanije.

U saopštenju se navodi da je Uprava Ine odobrila proces dubinskog snimanja.

U skladu s važećom regulativom i dobrom poslovnom praksom, Ina će nastaviti da objavljuje sve propisane informacije u tom procesu, dodaje se u saopštenju, koje prenosi HRT.

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je kako je vlada odlučila da vrati u svoje vlasništvo Inu otkupom celokupnog udela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih nacije za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom januara 2017. vlada je osnovala Savet za pregovore s MOL-om vezanim uz mogući otkup deonica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Tim telom predsedava premijer Plenković, a Savet daje smernice, preduzima mere i aktivnosti te predlaže vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, sprovođenje i finansiranje postupka mogućeg otkupa deonica Ine koje drži MOL.

U aprilu prošle godine vlada je odabrala konzorcijum, u kom su bili Morgan Stenli, Inteza Sanpaolo groupa i Privredna banka Zagreb (PBZ), za investicinog savetnika vlade u transakciji moguće kupovine deonica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih deonica novom strateškom partneru Ine.

Međutim, nakon što su se pojavila sporenja oko "shvatanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, naročito po pitanju tehničkih aspekata samog angažovanja savetnika", vlada je 1. avgusta ove godine odabrala investicionu banku Lazard kao novog konsultanta.

Ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić tada je na sednici vlade kazao da odabir novog savetnika otvara mogućnost da u prvom kvartalu 2020. hrvatska strana ima završenu prvu fazu i da prema mađarskom Molu izađe s konkretnim ponudama.

Ministar finansija Zdravko Marić, pak, tada je rekao da je ukupna finansijska težina tog angažmana do devet miliona evra te da će se po potpisu ugovora, u roku kraćem od šest meseci, krenuti u dubinsko snimanje Ine.

Proces dubinskog snimanja trebalo bi da pruži odgovor na to kolika je vrednost kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: