Region

Ponedeljak, 09.04.2018.

13:32

Najstarija strana banka odlazi iz Srbije?

Francuska bankarska grupacija Sosijete ženeral napušta centralnu i istočnu Evropu i prodaje banke u šest zemalja tog regiona.

Izvor: B92

Najstarija strana banka odlazi iz Srbije?
Foto: Thinkstock

To piše EU Scoop, mali nezavisni bugarski portal koji objavljuje vesti na engleskom, pozivajući se i na lokalni Capital.bg.

Slično Telenoru, još jedan veliki investitor povlači se iz Bugarske i ostatka CIE. U Sosijete ženeral su odlučili da se fokusiraju na druge delove svog biznisa i prodaju banke u pomenutim regionima, navodi portal.

Capital.bg objavio je informaciju o povlačenju te francuske bankarske grupacije, navodeći da u SG nisu zadovoljni svojom poizicijom na tržištima sa kojih izlazi, budući da nisu lideri u regionu. Prenose i informaciju da je već viđen kupac za njihovu banku u Bugarskoj mađarska OTP banka. Iz te banke nisu komentarisali navode o kupovini.

Drugi potencijalni kupac je Apolo Global menadžment, koji takođe nije niti potvrdio niti demanotvao tu informaciju.

Ogranak SG-a u Bugarskoj biće, kako se dodaje, otuđen u paketu sa bankama u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Moldaviji. Capital navodi da je reč o prezasićenim i trenutno neatraktavinim tržištima, zbog čega je doneta odluka o povlačenju, pogotovo što ni u jednoj o dnjih banka nije u top-tri.

Kancelarija Sosijete ženeral otvorena je u Beogradu još 1977. godine, da bi 1991. prerasla u banku. To je jedina banka sa stranim kapitalom koja je u Srbiji radila tokom devedesetih godina prošlog veka. Ima mrežu od oko 100 ekpozitura i među vodećim je bankama u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: