Region

Petak, 13.10.2017.

11:03

"Uvođenje EUR je brzi voz prema Grčkoj"

Uvođenjem evra ukrcaćemo se na brzi voz prema Grčkoj, poručio je u saboru Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Izvor: Večernji list

Foto: Thinkstock

On je kazao da se protivi inicijativi za brzo uvođenje evra u hrvatski monetarni sistem, za šta se, tvrdi, zalaže Hrvatska narodna banka kako bi skrenula pažnju sa svojih promašaja.

“Inicijativa za uvođenje evra od strane HNB-a je njihova želja da se skrene pažnja od promašaja koje su napravili u slučaju švajcarski franak, austrijske štedno kreditne zadruge, visoke kamatne stope koje uništavaju privredu ali i priprema za izbore novog vodstva HNB-a”, kazao je Lovrinović.

“Zašto vlada želi brzo uvođenje evra? Ona ionako sluša Brisel i nije joj nacionalni interes u prvom planu”, kazao je Lovrinović koji drži da o uvođenju evra treba početi razmišljati tek za desetak godina.

Zahtev za brzo uvođenje evra u Hrvatsku predstavlja zahtev da sednemo u brzi voz prema Grčkoj, nastavlja on. A Grčka je, dodaje, postala teški bolesnik EU i njoj su gubitkom njihove drahme, monetarne i kursne politike ostale vezane ruke.

“Ta se zemlje neće izvući iz problema i moraće joj se otpisati ceo dug. Kuna je od svog uvođenja pa sve do danas bila neželjena valuta. Bankama je uvođenje evra u interesu jer se zadužuju u inostranstvu pa moraju vratiti pozajmice u toj valuti. Uvoznicima jer mogu kalkulisati u domaćoj valuti i nemaju rizika. Podstiče se građanstvo na još veće zaduženje”, zaključuje Lovrinović podsetivši kako razvijene zemlje poput Danske i Švedske nisu uvele evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

10 h

Podeli: