Krkobabić: Imamo pobednički tim za zadruge u Srbiji

Srbija ima stručni tim koji može da obnovi zadugarstvo i vrati ljude u sela, izjavio je ministar zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

16:11

Krkobabić: Imamo pobednički tim za zadruge u Srbiji
Foto: Thinkstock

On je rekao da je vlada juče usvojila Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Srbije, a naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu i Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija.

U 2018. godini Programom Vlade Srbije, koji je osmislio i realizuje kabinet Milana Krkobabića, zadrugama će biti bespovratno dodeljeno 823.515.000 dinara, što je za četiri puta više nego u 2017. godini, kada je započeta misija oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, poznata i kao projekat "500 zadruga u 500 sela". "Ima nade za sela u Srbiji.

Uz veliku podršku Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i njegovog predsednika akademika Dragana Škorića, napravili smo pobednički tim koji može da digne na noge zamrlo zadrugarstvo u Srbiji i vrati život u sela koja odumiru", rekao je Krkobabić povodom odluke Vlade Srbije da i ove godine dodeli podsticajna sredstva zadrugama u Srbiji.

Dodao je da nije zaboravljeno ni Kosovo i Metohiju, gde će finansijski biti podržan određeni broj zadruga. U 2018. godini planirano je da bespovratna sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije.

Novoformiranim zadrugama, prema uslovima konkursa koji će biti objavljen ovih dana, biće dodeljivano do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.Vlada Srbije je prošle godine za razvoj zadrugarstva izdvojila 196 miliona dinara, a sredstva su dobile 22 zadruge u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Od sredine 2017, kada je pokrenut projekat "500 zadruga u 500 sela" u Srbiji je osnovano više od 240 novih zadruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: