Petak, 16.01.2015.

17:51

BG: Bankrotiraću zbog "švajcarca"

Marko Vasić živi sa suprugom i dvoje dece na Zvezdari, u stanu koji je kupio na kredit indeksiran u švajcarskim francima.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Kada se Vasić pre nekoliko godina zadužio, jedan franak je vredeo 50 dinara, a danas je to dva puta toliko.

"Zadužio sam se u francima kad je bio oko 50 dinara, a nakon jučerašnjeg skoka to je ispalo veliko opterećenje. Bankrotiraćemo svi koji imamo ovakve stambene kredite. A kad ne budemo mogli da servisiramo usluge, za nama će ići i banke", rekao je Vasić Tanjugu.

Na stranu to što problem sa ovim kreditima ima odranije, od juče rata mu je, kaže Vasić, preko noći porasla za 90 evra.

"Govoreći u evrima, jer je preglednije, rata mi je od juče sa 460 evra, danas skočila na 550 evra. To je veliki udar na svačiji kućni budžet, verujem da je i država shvatila da mora da reaguje i to brzo", poručio je on.

Vasić je dodao da i on i supruga rade u privatnom sektoru, gde je "gore nego u državnom".

"Državni sektor i prima neke plate, a kod nas su neredovne, smanjene i katastrofalna je situacija. Ako se nešto ne preduzme hitno mi idemo dole, a za nama idu i banke, to je neminovno. Supruga sada zarađuje samo 20.000 dinara, a do skoro je imala platu od 40.000", kazao je Vasić.

On je rekao da se zaduženi u švajcarcima uzdaju u Narodnu banku Srbije (NBS) da će naći neko rešenje i da će im pomoći.

"Ukoliko NBS donese neko rešenje da se krediti indeksiraju u evre, na dan kad smo se zaudužili banke neće imati gubitke. Ako pričamo o pravednosti, to bi bilo jedino rešenje koje bi pomoglo klijentima koji su već u problemu i po starom kursu na kamoli ovom sada", rekao je sagovornik Tanjuga.

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović poručio je građanima da ne paniče i da prate situaciju, jer svejedno za jedan dan ne može ništa da se uradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: