Sreda, 26.06.2013.

18:42

Očekivana cena pšenice do 24 dinara

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da ratari u Srbiji mogu da za pšenicu novog roda očekuju cenu od 20 do 24 dinara po kilogramu.

Izvor: Tanjug

Default images

On je napomenuo da tu cenu, ipak, određuje tržište.

Sudeći prema tražnji na evropskim i svetskim tržištima žita, kao i očekivanjima vrlo dobrog roda u zemljama koji su veliki proizvođači pšenice, naše su prognoze da bi cena mogla da bude između 20 i 25 dinara , rekao je on gostujući u emisjiji Jedan na jedan Radio-televizije Vojvodine.

Knežević je naglasio da se u Srbiji očekuje vrlo dobar rod hlebnog žita od oko 2,5 miliona tona i dodao da će barem milion tona biti spremno za izvoz.

Država će ove, kao i prethodnih godina za potrebe republičkih robnih rezervi otkupiti između 60.000 i 100.000 tona pšenice, a precizniji podaci o količinama i uslovima biće poznati nakon predstojećeg rebalansa republičkog budžeta, rekao je ministar.

Knežević je, povodom istrage o krađi žitarica iz skladišta iznajmljenih za državne robne reserve, ocenio da je posebna radna grupa sjajno obvila taj posao i da je utvrđeno da u 18 skladišta nedostaje 30.000 tona kukuruza i 50.000 tona pšenice.

Tom inspekcijskom kontrolom je utvrđeno i da je u skladištima, koje je zakupila Direkcija za robne reserve, 25.000 tona kukuruza sa povišenim nivoom aflatoksina, što je 15 odsto ukupno uskladištene količine za robne reserve.

U vreme kontrole, obavljene na osnovu zaključka Vlade Srbije, dobili smo zahtev iz Republičke direkcije robnih rezervi da se iz silosa pozajmi i proda 60.000 tona kukuruza koji je zaražen aflatoksinom i to naravno nismo dozvolili , rekao je Knežević.

On je naglasio da to upravo dokazuje da je bilo manipulacije brojkama i da je afera sa aflatoksinom predimenzionirana i da ima između ostalog političke, ali i druge povode .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: