Amerika:Jedna zemlja, dve ekonomije

Vodeći ekonomisti NFIB objavili su nedavno prezentaciju u kojoj tvrde da se podaci iz realne ekonomije i sa američke berze sasvim razlikuju.

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2013.

16:16

Default images

(

Ekonomisti Nacionalne federacije nezavisnog poslovanja su u prezentaciji pod imenom "Jedna zemlja, dve ekonomije“ objasnili da su na berzi predstavljene velike korporacije koje jeftino pozajmljuju i profitiraju poslovanjem na tržištima gde plaćaju jeftine poreze, piše magazin Biznis i finansije.

S druge strane u realnoj ekonomiji mala preduzeća ne mogu da zarađuju na ovaj način što ih, iako su najveći poslodavac u Americi, stavlja u veoma lošu poziciju.

Dakle, svetla slika berze ne prikazuje realnost američkog poslovanja.

I zato iako smo preplavljeni podacima o oporavku američke ekonomije, stopa nezaposlenosti je u zemlji i dalje je po njihovim standardima veoma visoka a zarade u malim preduzećima padaju ili stagniraju. Nova radna mesta u malim preduzećima još nisu na vidiku. To ne čudi jer male firme nisu u mogućnosti ni da pozajmljuju, posebno ne jeftino, a samim tim ni da ulažu širenje proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: