Banke gospodare cenama nekretnina

Razlog zašto cene nekretnina u Srbiji više ne padaju jesu banke koje su kreditirale njihovu izgradnju, tvrdi Salko Kriještorac, stručnjak za nekretnine.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

11:37

Default images

Kriještorac kaže da to važi za tzv. tržišta u nastajanju, odnosno za Srbiju, Hrvatsku i još neke zemlje jugoistoka Evrope.

On smatra takođe da su investitori s neprodatim stanovima često prisiljeni da potraže od banaka i drugačije rešenje svojih finansijskih problema od prodaje stanova kao što je njihov najam, od kojega bi onda pokušali da podmire obaveze prema bankama. Skori ulazak Hrvatske u EU, prema proceni stručnjaka, neće uticati na rast cena stanova kako se to dogodilo u članicama koje su se ranije priključile Uniji kao na primer u Rumuniji i Bugarskoj koje su članice postale pre krize.

S obzirom na to da Hrvatska u Uniju ulazi u vreme njene najdublje krize, ulazak ne bi trebao da donese velike promene na tržištu nekretnina. Može se očekivati samo manji rast potražnje, ali ne i znatan porast cena.

Statistika pada cena stanova u određenoj meri se ne poklapa sa stvarnom tržišnom cenom. Prema nekim procenama, razlika između traženih cena stanova i onih po kojima se ostvare kupoprodaje iznosi oko 10 odsto.

U januaru je u Hrvatskoj dodatno pala cena stanova, koji su prema podacima portala Crozilla. Com bili 0, 4 odsto povoljniji nego prethodnog meseca.

Na godišnjem nivou januarske cene stanova u Hrvatskoj pale su za 1, 1 odsto, a u odnosu na januar 2010. bile su 4, 7 odsto niže te 15,8 odsto niže nego u istom mesecu 2009. godine. Cene stanova smanjene su u Rijeci (3, 4 odsto) , Zagrebu (1, 5 odsto) , Zadru (1 odsto) i Puli (0, 1 odsto) , u Splitu su ostale nepromenjene, a rasle su u Osijeku (2, 9 posto) i Dubrovniku (0, 8 odsto).

Razlog za to je činjenica da ima vrlo malo takvih nekretnina, a s obzirom na postojanje zaliha novosagrađenih stanova na tržištu, malo se novih projekata i planira, pa su kupci takvih nekretnina spremni da plate i više, za stvarno dobre stanove, navode sa portala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: