Britanci se plaše Balkana i Putina

Nijedna zemlja ne može da se brani, ako bankrotira, nedavne su reči britanskog načelnika Generalštaba, generala ser Dejvida Ričardsa.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.12.2011.

19:51

Default images

Po njemu, najveći strateški rizik s kojim se suočava Ujedinjeno Kraljevstvo je ekonomski, a ne vojni.

Drugim rečima - odbrambena strategija Londona je da, pre svega, zadrži najviši, AAA kreditni rejting - bez toga, neće sebi moći da priušti vojsku kakva mu treba.

Londonski “Dejli telegraf” komentariše da je, zbog krize u evrozoni, “moguć povratak stvarne nesigurnosti na evropski kontinent”. Ako evro ne bude spasen, proriču, nastaće haos po čitavoj južnoj Evropi.

“Procvetaće” nekontrolisane migracije, kao i organizovani kriminal, biće manje novca “da se spreči rast nesigurnosti na Balkanu”, kao i “da neki Vladimir Putin proverava gde su zaista ‘crvene linije’ NATO”.

Inače, veto koji je britanski premijer Dejvid Kameron stavio na ugovor nakon samita EU u njegovoj domovini je doživeo različite reakcije. Neki kažu da to Britance tera u izolaciju, dok drugi tvrde da je Kameron time hteo da zaštiti finansijski sistem zemlje.

Govoreći o uticaju koji bi na Britaniju mogao da ima postavljeni veto, ekonomski stručnjak Džo Lajnam piše da treba imati u vidu da evropsko tržište okuplja 500 miliona stanovnika i da jamči četiri fundamentalne slobode za zemlje i kompanije unutar EU - slobodno trgovanje dobrima, radnom snagom, uslugama i kapitalom.

Malo se ko dosad gore navedenim okoristio kao Britanija, konstuje Lajnam i kaže da ništa što se dogodilo na samitu u Briselu neće to promeniti, napominjući da se posledice za Britaniju u ovom slučaju još uvek ne mogu prognozirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: