Vojska traži ponude za nove avione

Vojska Srbije će u 2012. godini uputiti zahtev stranim kompanijama da dostave ponude za nabavku novih aviona.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

12:25

Default images

To je za magazin Odbrana najavio komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Ranko Živak.

"U toku 201. i 2011. godine izrađena je prethodna analiza za opremenje višenamenskim borbenim avionom koja će u toku decembra biti razmatrana na sednici Glavnog vojnoekonomskog saveta", rekao je Živak.

On je istakao da će, u skladu sa dugoročnim planom razvoja sistema odbrane i pravilnikom koji definiše opremanje, u toku 2012. godine za sve avione koji su ispunili taktičko-tehničke zahteve biti upućen zahtev za ponudu".

"Nabavka tako složenog i skupog sredstva je dug proces koji ima svoju taktičko-tehničku, ekonomsku i, naravno, političku dimenziju", rekao je Živak.

Najpoznatiji svetski proizvođači aviona iz Rusije, Kine i SAD predstavili su tokom 2010. godine zvaničnicima srpskog vojnog vazduhoplovstva karakteristike svojih letelica - "mig", "fantom" i "j".

Vojno vazduhoplovstvo u svom sastavu sada ima avione "mig -29" i "mig 21", kao i letilice domaće proizvodnje, nižih borbenih karakteristika "galeb", "orao", i "lasta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: