Zbacili Gasprom s trona pa sad plivaju u novcu

Noveški Equinor izvestio je da je 2022. godinu zaključio s najvećom dobiti otkada je osnovan.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

14:02

Zbacili Gasprom s trona pa sad plivaju u novcu
Foto: Arild Lilleboe / Shutterstock.com

Time se pridružio nizu kompanija koje su izvestile o rekordnim rezultatima zahvaljujući snažnom rastu cena gasa i nafte, prenosi Poslovni dnevnik.

Equinorova neto dobit iznosila je u prošloj godini 28,7 milijardi dolara i bila je trostruko veća nego u 2021. i najviša otkada je kompanija osnovana.

Prilagođena operativna dobit udvostručena je u poređenju s godinom ranije, poskočivši na rekordnih 74,9 milijardi dolara. Prethodni rekord iz 2008. godine iznosio je 36,2 milijarde dolara, a proizišao je iz rekordne cene nafte iz Severnog mora.

Kompanija u većinskom vlasništvu norveške države istisnula je prošle godine ruski Gasprom s pozicije vodećeg snadevača Evrope prirodnim gasom u uslovima oštećenih gasovoda i zapadnih sankcija Rusiji zbog rata sa Ukrajinom.

Equinor je prošle godine proizveo dva odsto manje nafte i gasa nego u 2021., ukupno 2,04 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, ali u ovoj godini očekuje povećanje proizvodnje za tri odsto.

Proizvodnja gasa na poljima u matičnoj Norveškoj porasla je prošle godine osam posto dok se proizvodnja nafte smanjila za šest posto, pokazuje Equinorov poslovni izveštaj.

Kompanija većinu dobiti ostvaruje u Norveškoj gde naftne kompanije plaćaju porez po stopi od 78 posto. Napominju da će za 2022. platiti rekordnih 49,9 milijardi dolara poreza.

U 2023. Equinor očekuje kapitalnu potrošnju u rasponu od 10 do 11 milijardi dolara, više-manje u skladu s dosadašnjim planom. Podigli su pak procenu potrošnje u sledeće tri godine, s 12 milijardi na 13 milijardi dolara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: