Pred građanima pitanje: Ukinuti keš ili ne? "To nosi i veliku opasnost..."

Građani Švajcarske odlučiće na referendumu žele li da zadrže plaćanje u gotovini.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

10:23

Pred građanima pitanje: Ukinuti keš ili ne?
Ilustracija: Shutterstock/FetViewRoom

To je objavilo udruženje, utvrdivši da je država prikupila dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja, prenosi Jutarnji list.

Gotovina polako izlazi iz upotrebe u mnogim ekonomijama budući da elektronska plaćanja postaju standard za transakcije u digitalizovanim društvima, što državi olakšava praćenje postupaka svojih građana, tvrde u Free Switzerland Movement-u (FBS).

Udruženje želi da se švajcarskom zakonu o valuti, koji uređuje kako centralna banka i vlada upravljaju snabdevanjem novcem, doda odredba da u opticaju uvek mora da bude "dovoljna količina" novčanica ili kovanica.

FBS je saopštio da je prikupio više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, desetak hiljada više od propisanih minimalno 100 hiljada.

Prema švajcarskom sistemu demokratije, dobije li potporu glasača, predlog će postati zakon, iako vlada i parlament moraju da odluče o njegovom sprovođenju.

"Jasno je da... odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti... već da nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora", rekao je predsednik FBS-a Ričard Koler na web stranici grupe.

Švajcarska bi po njegovim rečima trebala da preuzme glavnu ulogu u odbrani gotovine u Evropi budući da bi insistiranje na takvim garancijama u EU uključivalo "gotovo nemoguć" proces pribavljanja dozvola svih 27 država članica.

Trend bezgotovinskog plaćanja snažno je ubrzao u vreme pandemije Kovida 19, ali prisutan je još od 2017. kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da gotovina ne bi nedostajala čak i više od trećine Evropljana i Amerikanaca i da je njih 20 odsto više i ne koristi, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: