Ponedeljak, 30.01.2023.

15:26

Ovo zanimanje je sve traženije: Potrebni i u javnom i u privatnom sektoru

Nije došlo do usporavanja potražnje za radnicima koji se bave sajber sigurnošću uprkos masovnim otpuštanjima u tehnološkoj industriji, izveštava "Axios".

Izvor: SEEbiz

Ovo zanimanje je sve traženije: Potrebni i u javnom i u privatnom sektoru
Foto: shutterstock, Drazen Zigic

Uz porast hakovanja i sajber napada, potrebni su sigurnosni radnici i izvan tehnološkog prostora, s oglasima za posao u javnom sektoru koji su prošle godine porasli za 25 odsto.

Kompanije su se godinama borile da popune uloge u sajber bezbednosti, prošle godine je na svakih 100 radnih mesta bilo 68 zaposlenih radnika. Manjak bi mogao podstaći kompanije da popune otvorena radna mesta s početnicima, koji su tradicionalno imali problema s prodorom u industriju.

Ukupan broj zaposlenih radnika u sajber bezbednosti u 2022. ostao je relativno nepromijenjen u odnosu na prethodne procene na oko 1,1 milion, prema novim podacima Nacionalne inicijative za obrazovanje o kibernetičkoj sigurnosti pri Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, trgovinske grupe "CompTIA" i kompanije "Lightcast".

U isto vreme, poslodavci su objavili 755.743 slobodna radna mesta u oblasti sajber bezbednosti tokom cele 2022. godine — što je smanjenje od otprilike 2 odsto u odnosu na 769.736 objavljenih između oktobra 2021. i septembra 2022., kada su te grupe zadnji put prikupljale takve podatke.

Potražnja za sajber sigurnošću u javnom sektoru porasla je 25 odsto tokom 2022. s 45.708 oglasa za posao, stoji u izveštaju. Potražnja privatnog sektora porasla je otprilike 21 odsto na oko 710.000 oglasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: