IRKA: Zbog zabrane proizvodnje kanabisa Srbija godišnje gubi milijarde evra

Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa "helena" jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju i na domaćem i inostranom tržištu.

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

17:55

IRKA: Zbog zabrane proizvodnje kanabisa Srbija godišnje gubi milijarde evra
Foto: Depositphotos/Opra2010

To su danas rekli novinarima u Beogradu predstavnici Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA).

Međutim, strani poljoprivrednici i prerađivači u Evropi uzgajaju "helenu" i plasiraju svoje proizvode od nje, te se finalni proizvod ipak vraća na srpsko tržište, ali po visokoj ceni.

IRKA je zato predložila izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predstavnici IRKA su tu potrebu ilustrovali navodom da je u inostranstvu postignut veliki napredak u lečenju multiple skleroze kanabisom.

Na konferenciji je istaknuto da Svetska zdravstvena organizacija u januaru ove godine "priznala" medicinsku korist kanabisa, prvi put od zabrane Jedinstvenom konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 1961. godine.

SZO je zatražila da UN kanabis prebace iz kategorije opasnih droga u kategoriju psihoaktivnih lekova za terapijsku upotrebu.

"Po zvaničnim istraživanjima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je 7,7 odsto korisnika kanabisa, odnosno više od pola miliona ljudi koji, zbog domaćih propisa, koriste kanabis nepoznatog porekla, sastava, nepoznatog načina proizvodnje i skladištenja", rekli su iz IRKA.

Oni su istakli da je uskraćivanje leka kršenje ljudskih prava i Ustava Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: