Agrar u ekspozeu: "Mladi će ispuniti snove očeva"

Predstavljajući program buduće vlade, mandatar Aleksandar Vučić je rekao da će u poljoprivredi i ruralnom razvoju fokus biti na srednjim gazdinstvima.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 09.08.2016.

17:27

Agrar u ekspozeu:
Foto: Tanjug, ilustracija

Zatim će se voditi računa o unapređenju tehnologije, kao i primena standarda kod proizvoda za izvoz.

Imajući u vidu značaj poljoprivrede za nacionalnu ekonomiju u kojoj učestvuje sa 10 odsto u BDP-u, 21 odsto u izvozu i 20 odsto u radnoj snazi, uspešan odgovor ovim izazovima je imperativ, naveo je mandatar u ekspozeu.

Takvog odgovora, ukazao je, nije bilo u pravoj meri do danas.

"Da bismo postigli održiv razvoj u poljoprivredi, već sada moramo gledati u budućnost. Novim i odlučnim reformskim merama, budžetskom podrškom, snažnom ekonomskom politikom i trgovinom pokrenućemo poljoprivredu i aktivirati potencijale da hranimo svet", naveo je.

Srbija, kazao je, može biti ravnopravni akter u globalnoj tržišnoj utakmici ako budemo imali bolju strategiju, ako budemo igrali kao tim i ako budemo brži i odlučniji u realizaciji naših ciljeva od drugih.

Najavio je da će nova politika biti realna i fleksibilna, fokusirana na efikasniju raspodelu poljoprivrednog budžeta i ohrabrivanju svih učesnika u poljoprivrednom sektoru da investiraju, tako što će obezbediti bespovratna sredstva u visini i do 60 odsto od vrednosti ukupne investicije.

"Mlade poljoprivrednike i područja manje pogodna za poljoprivrednu proizvodnju država će podržati većim procentom bespovratnih sredstava. Mladi poljoprivrednici će biti u prilici da ispune snove svojih očeva i zamene traktor i priključne mašine stare preko 20 godina, novim koje će država subvencionisati", rekao je mandatar.

Najavio je i da ce bespovratnim sredstvima biti izgrađeno hiljade „malih fabrika“ na selu.

Vlada će, kazao je, podržati ulaganja novih i modernizaciju postojećih objekata za držanje životinja na farmama, skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakovanje proizvoda, zaštićene prostore za proizvodnju sadnog materijala, voća, povrća, lekovitog bilja i cveća, podizanje novih višegodišnjih zasada i vinograda.

Takođe, vlada će podržati kupovinu novih poljoprivrednih vozila, mehanizacije i opreme, poboljšanje postojećih, kao i izgradnju i opremanje novih sistema za navodnjavanje.

"To je politika za koju se zalažemo, politika kojom će se poljoprivrednicima i njihovim porodicama dati prilika da žive dostojanstveno, od svog rada, a ne od milostinje", naveo je mandatar.

Dodao je da će u saradnji sa vodećim međunarodnim finansijskim institucijama, poput Svetske banke, Evropske banke za razvoj, Evropske investicione banke ili Nemačke razvojne banke, vlada će investicije u poljoprivredi podržati razvojem adekvatnih finansijskih instrumenata i povoljnih kredita kako bi se poljoprivrednicima i prerađivačima pomoglo da ulažu u svoju proizvodnju radi veće konkurentnosti i sprovođenju strukturnih prilagođavanja.

Vlada Srbije će, istakao je mandatar, posebno voditi računa da investicioni ciklus bude stimulativan i efikasan, oslobođen suvišnih birokratskih procedura koje ograničavaju i usporavaju realizaciju investicija u poljoprivredi.

Cilj ovih mera Vlade Srbije je da se se ukinu nepotrebne procedure, usaglase standardi bezbednosti hrane sa trgovinskim partnerima i proširi ponuda srpskih proizvoda na stranim tržištima, rekao je mandatar Vučić.

Istakao je i da će u skladu sa evropskim standardima, Vlada Srbije redefinisati ulogu Republičke direkcije za robne rezerve, omogućavajući joj da još efikasnije štiti poljoprivredne proizvođače i obezbedi stabilnost od tržišnih poremećaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: