Bira se najbolji stranac u istoriji Premijer lige - tu je i Vidić

Na užem spisku se nalazi 13 igrača, a navijači mogu da glasaju do subote kada će biti saopšteno ime pobednika.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

18:25

Bira se najbolji stranac u istoriji Premijer lige - tu je i Vidić
Na užem spisku za najboljeg stranca u istoriji Premijer lige našlo se 13 fudbalera/Getty Images

Kada je osnovana Premijer liga 1992. godine, samo 13 stranih fudbalera je dobilo priliku da igra, a ove sezone ih u elitnim engleskim klubovima ima preko 300.

Od tada do danas kroz premijerligaške klubove je prošlo 2016 fudbalera koji nisu iz Velike Britanije ili Republike Irske.

Među njima je bilo i srpskih fudbalera, a na užem spisku kandidata za priznanje, gde su se našli strani fudbaleri koji su bili birani u idealne timove sezone Premijer lige, našao se i nekadašnji kapiten Mančester Junajteda Nemanja Vidić.

O ovoj temi raspravljalo je "stručno veće" - Alan Širer, najbolji strelac u istoriji Premijer lige i stručni konsultant BBC Sporta, Rud Gulit nekadašnji as Čelsija i Milana, Kris Saton, bivši fudbaler Seltika, Čelsija i Blekburna i novinar Njujork Tajmsa Rori Smit.

U izboru učestvuju i navijači koji mogu da glasaju na sajtu BBC Sport. Rezultati glasanja biće objavljeni u subotu.

Na spisku kandidata su po tri golmana, odbrambena i vezna fudbalera, odnosno četiri napadača.

Nemanja Vidić se našao na listi u konkurenciji odbrambenih igrača. Pored njega, tu su Jap Stam, Holanđanin koji je takođe igrao za Mančester Junajted, odnosno Belgijanac Vensan Kompani koji je još aktivan i kapiten je Mančester Sitija.

Govoreći o Vidiću, Saton je rekao da je srpski fudbaler sa Riom Ferdinandom činio jedan od najboljih tandema u istoriji Premijer lige.

"Baš protiv Vidića sam odigrao poslednji meč u karijeri. U tom tandemu Rio je bio lepotica, a Vidić zver. Srbin je bio štoper starog kova, snažan i beskompromisan borac. Kada je teško, baš takvog čoveka hoćete pored sebe", naveo je Saton.

Širer je rekao da je Vidić bio poput ratnika i to veoma dobrog.

Gulit je kazao da je dovoljno da se pogleda koliko je trofeja Vidić osvojio u dresu Junajteda.

"Bio je veoma pouzdan i u odbrani, ali i kada krene napred".

Rori Smit je izjavio da su odbrambeni fudbaleri u ovakvim izborima uglavnom "preskaču", a da je Vidić jedno od najboljih pojačanja nekog kluba u istoriji Premijer lige.

"Delovao je kao pravi komandant, neprelazan u odbrani. Dugo je trajao, vredeo je 12,5 miliona funti".

Vidić je za Junajted odigrao 211 utakmica u Premijer ligi i dao 11 golova, a pet puta je bio šampion Engleske.

Red je da pogledamo i ostale kandidate u drugim linijama tima.

U konkurenciji golmana su dvojica aktivnih i jedan "penzioner".

I opet dominira Mančester Junajted.

Tu su Španac David de Hea koji od 2011. brani za Crvene đavole, kao i Danac Peter Šmajhel bivši član trofejnog kluba sa Old Traforda, a kasnije je branio i za Aston Vilu i Koventri.

Treći golman na listi je češki veteran Petr Čeh, fudbaler Arsenala, koji je najveće uspehe postigao u Čelsiju.

Idemo na sredinu terena.

Stručni žiri je odabrao trojicu kandidata:

Patrik Vijera, Francuz koji je bio deo Arsenalovog šampionskog tima, a zatim je igrao iz Mančester Siti, Kristijano Ronaldo, trostruki šampion Engleske i osvajač Lige šampiona sa Junajtedom i David Silva, Španac koji i danas nosi dres Građana.

Na kraju stižemo do napada, jedine linije tima u kojem su četvorica kandidata:

Tijeri Anri, simbol Arsenalove generacije Nepobedivih, Didije Drogba (četiri titule i Liga šampiona sa Čelsijem), Francuz Erik Kantona (Mančester Junajted) i, jedini aktivni fudbaler u ovoj kategoriji - Španac David Silva iz Mančester Sitija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: