Automobili

Nedelja, 29.04.2012.

13:08

Cadillac XTS

General Motors (GM) je na sajmu automobila u Pekingu predstavio svoju luksuznu limuzinu model XTS. Ovaj automobil je imao premijeru krajem 2011. godine, na auto-salonu u Los Anđelesu, a američki proizvođač najavio je da će se, osim u fabrici u Ontariju, Cadillac XTS proizvoditi i u pogonima General Motorsa u Šangaju.

Izvor: B92

Default images

U GM-u su ovaj model predstavili kao "tehnološki najnapredniji serijski automobil u istoriji marke Cadillac".

Model XTS je prvi Cadillac u koji će se ugrađivati napredni info-sistem CUE (Cadillac User Experience).

Upravljanje CUE sistemom vrši se preko tastera na volanu, glasovnim komandama i putem 8-inčnog ekrana osetljivog na dodir, koji se nalazi na centralnoj konzoli.
Jedna od inovacija je da je klasičana instrument tabla zamenjena multifunkcionalnim displejom, a vozaču će na raspolaganju biti četiri različita prikaza instrumenata.

Pored toga, sistem ima i mogućnost povezivanja do deset uređaja preko bluetooth konekcije, USB priključak, čitač SD memorijske kartice...

CUE sistem opremljen je senzorom koji automatski uključuje ekran kada mu vozač približi ruku, a pri izboru određene ikone na displeju šalje blagi puls kroz prst, kako bi korisnik bio siguran da je aktivirao željenu komandu.

Cadillac XTS opremljen je i brojnim sigurnosnim tehnologijama, kao što je sistem koji aktivira alarm u slučaju da je vozilo skrenulo izvan saobrćajne trake kojom se kreće, zatim sistem koji upozorava na mogućost sudar i sedište koje počinje da vibrira ako u ponašanju vozača “prepozna” znake pospanosti.
General Motors ja na auto-salonu u Pekingu najavio još jednu inovaciju na svom modelu, a reč je o novom sistemu za dolivanje goriva.

Ovaj sistem će umesto klasičnog zatvarača sa navojem na rezervoaru imati kapak koji se automatski otvara kada se na njega priključi crevo za sipanje goriva.

U GM-u kažu da će pomoću novog sistema postupak dolivanje goriva na njihovim automobilima biti čistiji i bezbedniji.
Kao što je ranije najavljeno, Cadillac XTS pokretaće 3.6 litarski V6 motor od 304 ks, u paru sa šestostepenim automatskim menjačem.

U standardnoj verziji snaga će se prenositi na prednje točkove, dok će opciono biti dostupan i pogon na sva četiri točka.

Standardan je i sistem elektronske stabilnosti (StabiliTrak) i Brembo kočioni sistem sa četvorokanalnim ABS-om.

Američki proizvođač očekuje da će ovaj automobil biti ozbiljan konkurent modelima kao što su BMW Serije 5, Mercedes E klase ili Audi A6, a jedan od aduta Cadillaca je i veći prostor u kabini i u prtljažniku, za koji se tvrdi je na nivou BMW-ove Serije 7 ili Audija A8.
Iako je Cadillac za sada relativno mali igrač na tržištu premijum automobila u Kini, sa oko 30.000 isporučenih automobila u 2011. godini, ovaj proizvođač je u martu 2012. zabeležio rast od 35 procenata u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Sledeći ovakav trend rasta, General Motors namerava da u Kini pokrene proizvodnju modela XTS i da do kraja 2012. poveća broj svojih predstavništava sa posotojećih 68 na 120.

Cadillac XTS u prodaji će se naći tokom 2012. godine.

Pročitajte o novom modelu Cadillac ATS.

Pročitajte zašto u Cadillacu tvrde da je njihov automobil brži od Ferrarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: